Prvi učesnik baraža na EP
0

Hrvatska ide na Euro, Turci se tužni vraćaju kući

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentacija Hrvatske uspjela je odbraniti velikih 0:3 iz Istanbula i izboriti plasman na Euro 2012. nakon remija 0:0 sa reprezentacijom Turske na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Turska je u utakmicu ušla otvoreno, svjesna da nema šta izgubiti. Agresivno otvaranje rezultiralo je velikom prilikom u petoj minuti kada je Ismail pogodio stativu. Lopta se odbila do Kazima koji je šutirao, ali je Stipe Pletikosa bio na mjestu.

Nakon početnih 20-ak minuta pritiska Turske, domaća ekipa se oslobodila i preuzal terensku inicijativu.

Modrić je u 27. minuti iskoristio lošu reakciju turske odbrane. Prošao je tri igrača, ali je lijevom nogom šutirao u golmana Bolata. Dvanaest minuta kasnije, Mandžukić je imao odličnu priliku, ali je loptu sa 11 metara zapucao pored gola.

Kontentracija Turskih igrača opala je krajem prvog poluvremena, ali to Hrvati nisu uspjeli iskoristiti. Srna je u 42. minuti promašio čitav go nakon Olićeve povratne lopte.

Drugo poluvrijeme počelo je slično kao i prvo, pritiskom Turaka. Sedam minuta nakon početka, Kazim je izašao sam ispred Pletikose, ali je sudija svirao nedozvoljenu poziciju.

U 64. minuti Altintop je dobro šutirao sa 20-ak metara. Prizemna lopta je prošla nekoliko centimetara pored gola.

Hrvatska je sjajnu priliku imala u 77. minuti preko Rakitića. Nakon odličnog duplog pasa sa Mandžukićem, Rakitić je šutirao, ali je golman loptu skrenuo u korner. Bila je ovo najbolja prilika za Hrvatsku.

Rakitić je dobro šutirao i u 82. minuti, ali je odbrambeni igrač loptu skrenuo u korner. Isti igrač izveo je i korner, ali bez već opasnosti po gostujućeg golmana.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka počelo je veliko slavlje hrvatskih igrača i navijača na Maksimiru.

Kvalifikacije za Euro, utakmice baraža:

Hrvatska - Turska 0:0 (ukupni rezultat 3:0)