Glavni akter derbija
324

Hronologija sudijskih lakrdija Vladimira Bjelice: Da li je ovo kraj ili još nismo vidjeli najgore?

Piše: K. H.
Vladimir Bjelica (Foto: F. K./Klix.ba)
Vladimir Bjelica (Foto: F. K./Klix.ba)
Bh. arbitar Vladimir Bjelica vrlo vjerovatno će dobiti drakonsku kaznu nakon skandaloznog penala koji je svirao u derbiju 17. kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Sarajeva, a žestoke kazne zbog pogrešnih odluka nisu nešto s čim se ovaj sudija prvi put susreće. Postavlja se samo jedno pitanje, da li je na redu posljednja, najveća i završna kazna za kraj karijere prepune afera ili ovo nije najgore što je uradio?

Ovog sudiju Komitet za sudije i suđenje NSBiH kaznio je u martu 2017. godine nakon što je propustio svirati dva kaznena udarca na meču između Zrinjskog i Krupe, zbog čega je dobio negativnu ocjenu posmatrača suđenja i činilo se da je ta sezona završena za njega.

Bjelica je nakon toga u veoma kratkom periodu sudio 15-ak utakmica omladinskih liga, da bi već početkom aprila bio delegiran kao četvrti sudija na meču između Željezničara i Krupe. Četiri dana poslije, bio je 1. dodatni pomoćni sudija u meču polufinala Kupa BiH između Sarajeva i Mladosti, a glavnu riječ vodio je već 22. aprila kada je sudio meč između Čelika i Širokog Brijega. Svom poslu se, dakle, vratio nakon nepunih mjesec dana.

Ubrzo nakon toga, tačnije krajem aprila 2017. godine, Bjelica je sudio meč između Slobode i Željezničara, gdje je opet dobio negativnu ocjenu i gdje je napravio niz spornih odluka u kojima je obje ekipe oštetio za dva kaznena udarca. Komitet za sudije i suđenje NSBiH odlučio je suspendovati Vladimira Bjelicu do kraja sezone i već tu se činilo da bi Bjelica mogao završiti svoju sudijsku karijeru.

Ovaj arbitar sudio je 14 utakmica omladinske Premijer lige i dvije Druge lige RS-a do kraja sezone u kojoj je suspendovan, a u Premijer ligu BiH vratio se 13. augusta 2017. godine, to jeste u narednoj sezoni, kada je sudio meč između Mladosti i Sarajeva.

Sredinom septembra, Bjelica je fizički napadnut nakon meča 1/16 finala Kupa BiH između Veleža i Olimpika koji su gosti dobili rezultatom 3:1, a navodno ga je napao komesar za bezbjednost FK Velež Salko Grbić koji je nakon meča demantovao te tvrdnje. S obzirom na to da nije zadobio teže povrede, već tri dana poslije Bjelica je sudio prvenstveni meč između Čelika i GOŠK-a koji se igrao na stadionu Bilino Polje.

Vladimir Bjelica u sljedećem incidentu učestvovao je 17. marta 2018. godine kada je obavljao dužnost 2. dodatnog pomoćnog sudije u tada derbiju prvenstva između Zrinjskog i Željezničara koji je završen rezultatom 3:3, a u kojem je sporna bila njegova odluka da signalizira prekršaj u kaznenom prostoru Zrinjskog zbog kojeg je sudija Dragan Petrović svirao penal Plavima.

Bjelica i njegove kolege susret su napustile pod velikom pratnjom policije i osiguranja, a bio je to i posljednji incident iz prošle sezone, odnosno posljednji do derbija 17. kola Premijer lige BiH za sezonu 2018/19 koji se, opet u Mostaru, igrao između Zrinjskog i Sarajeva.

Akteri ove utakmice priredili su sjajan nogomet u prvih 45 minuta, meč je u potpunosti opravdao epitet derbija, a onda je Vladimir Bjelica u 80. minuti pri vodstvu Bordo ekipe od 2:1 apsolutno neopravdano pokazao na bijelu tačku, bio je jedini čovjek na stadionu koji je vidio kontakt Dalibora Veselinovića s Nihadom Mujakićem i pokazao je na bijelu tačku čime je još jednom direktno utjecao na ishod utakmice.

Da stvar bude gora, na suđenje Bjelice na kraju utakmice žalili su se gotovo svi iz domaćeg tabora, dok za mišljenje oštećenih gostiju nije potrebno ni pitati. Potrebno je postaviti samo jedno pitanje:

Ko nakon svih navedenih stvari stoji iza Vladimira Bjelice i godinama ga čuva u najelitnijem nogometnom takmičenju u BiH i da li je ovo njegova posljednja kardinalna greška?