Nogomet
149

Holanđanin otkrio: Igrači su se urotili protiv Sušića i zbog toga je dobio otkaz

Klix.ba
Adick Koot
Adick Koot
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, u svojoj trenerskoj karijeri vodio je nekoliko klubova. Prvi angažman bio mu je u francuskom Cannesu u kojem je u to vrijeme igrao holandski internacionalac Adick Koot. U razgovoru za portal Goal.com, stoper iz Eindhovena se sjeća Papetovih početaka kao trenera.

Sušić nije imao najbolje trenersko iskustvo na klupi prvog tima u svojoj karijeri. Igrači u timu Cannesa, pogotovo Francuzi, urotili su se protiv Papeta i njihov odnos sa trenerom na kraju će ga koštati posla. No, tadašnji kapiten Adick Koot kaže da je Sušić uprkos svemu zadržao dostojanstvo i sportsku klasu.

"U nogometnu nisam upoznao osobu kao što je Safet Sušić. Taj čovjek je ostavio nevjerovatan dojam na mene", kaže Koot u ispovijesti za portal Goal.com o periodu od prije 20 godina kad je nosio kapitensku traku francuskog tima.

Trener bez kompromisa

Pri samom spominjanju imena Safeta Sušića, Kootu se vrati osmijeh na lice. Sada već bivšeg holandskog internacionalca te 1994. godine impresionirala je Papetova ljudskost i nogometna inteligencija.

"Kao trener, bio je taktički dobro potkovan. U to vrijeme njegov asistent je bio također bivši igrač Pierre Dreossi koji će kasnije postati direktor Lillea i Rennesa. Pierre se brinuo za organizaciju tima a Safet je bio trener koji je intervenisao onda kad je smatrao da je to potrebno uraditi. I, nije se bojao igrati napadački nogomet. Donosio je prave odluke i postavljao logične taktike. Kod Safeta nije bilo kompromisa i to ga je, ispostavit će se, na kraju i dokrajčilo", kaže 50-godišnji Koot.

Prije Sušića, Cannes je vodio Luis Fernandez sa kojim je francuski klub izborio evropska takmičenja. Pape se nadao da će sa svojim prvim klubom napraviti još jedan korak naprijed. U timu je imao talentirane Johana Micouda i Patricka Vieru. Neki iskusniji igrači počeli su gubiti svoje mjesto u timu. Tada je počeo kraj ere Sušića u Cannesu.

"Igrači su počeli sa urotom protiv Safeta. William Ayache, bivši francuski reprezentativac, u svom domu je organizovao sastanke. Na njih je dolazio i igrač Kader Ferhaoui. Oni su imali problema sa Sušićem jer su im mjesta u timu postala ugrožena. Mene nisu zvali na te sastanke na kojima se dogovarala urota. Za Ayachea sam bio neprijatelj jer sam bio kapiten i dobar sa trenerom iz Jugoslavije. I Micoud se priključio tim igračima i vjerujem da danas žali zbog toga", dodaje Koot.

"Safeta su omalovažavali zbog toga što je Jugoslaven. Bili su odlučni da Sušić ode sa klupe. Nisu davali sve od sebe na terenu. To nije bio moj način. Kad negdje radim, dajem sve od sebe. To je holandski mentalitet", sjeća se Koot.

"Zauvijek Safet"

Za razliku od Francuza u timu Cannesa, Safet je bio tih i ne toliko komunikativan.

"Jednostavno, nije bio trener kakvog su oni željeli. Francuzi su obično bučni, a Safet je bio miran i tih čovjek. Vidjeli su ga kao hladnokrvnog trenera, a on je u mojim očima bio izuzetno ljubazan čovjek, sa dobrim smislom za humor", kaže Holanđanin.

Sjeća se kad su stigli u Pariz kako bi igrali protiv PSG-a u kojem je Sušić ostavio dubok trag.

"Izašli smo na teren i vidjeli veliki transparent 'Zauvijek Safet'. Ljudi su aplaudirali i vrištali. Pomislio sam, čovjek je ovdje nešto postigao. Bio je veliki igrač. To se nije svidjelo Luisu Fernandezu koji je nakon Cannesa preuzeo PSG", kaže.

Ta urota igrača protiv trenera na kraju će ga koštati posla. Danas, obojica žive u Francuskoj.

"Nismo se čuli posljednjih godina. Ali, moje poštovanje prema njemu kao čovjeku ostaje zauvijek. Sretan sam zbog činjenice što je uspio u životu, kao trener. Odveo je reprezentaciju BiH na Svjetsko prvenstvo. Bosna je sada jedna od mojih omiljenih reprezentacija", kaže Koot na kraju razgovora za portal Goal.com.