Nogomet
0

Hoffenheim pobijedio Kaiserslautern i osigurao Bundesligu, Salihović asistirao

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras je odigrana uzvratna utakmica doigravanja za nastup u Bundesligi sljedeće sezone između Kaiserslauterna i Hoffenheima. Hoffenheim je pobijedio rezultatom 2:1 i tako osigurao nastup u Bundesligi sljedeće sezone.

Hoffenheim je u prvom susretu na svom terenu protiv Kaiserslauterna slavio rezultatom 3:1 i tako stekao solidnu prednost pred revanš. Bh. reprezentativac Sejad Salihović je u tom meču upisao asistenciju, a večeras je njegova ekipa imala zadatak barem sačuvati stečenu prednost i tako zadržati status Bundesligaša i za narednu sezonu.

Kaiserslautern uprkost imperativu pobjede u revanšu nije djelovao opasno pred golom Hoffenheima. Prva prilika za domaće se ukazala u 23. minuti, ali je Zellner šutirao neprecizno. Nešto ranije su gosti šansu za pogodak propustili preko Weisa.

Igrala se 29. minuta kada je za Hoffenheim dosuđen jedanaesterac, Salihović je namjestio loptu na bijelu tačku, šutirao i promašio. Nakon toga su uslijedile tri prilike, jedna za Kaiserslautern preko Drazana, a dvije za Hoffenheim, koje su propustili Firmino i Salihović. Ipak, gosti su u 44. minuti došli u vodstvo, a stijelac pogotka glavom je bio Abraham. To je ujedno bio rezultat prvog poluvremena.


Kaiserslautern - 1899 Hoffenheim 0:1 - 27.05... by dm_50af83744bd87

U nastavku utakmice prvu priliku za gol su imali domaći preko Bunjakua, dok su gosti nešto kasnije zaprijetili preko Rudyja. Potom je Kaiserslautern nešto konkretnije krenuo ka golu Hoffenheima, a to je rezultiralo izjednačujućim pogotkom, kojeg je iz slobodnog udarca u 65. minuti postigao Baumjohann. Pet minuta kasnije se ukazala nova prilika za domaće, ali je Borysiuk promašio.


Kaiserslautern 1-1 Hoffenheim (Gol de... by DaniDV

Kazna je uslijedila u 74. minuti kada je nakon asistencije Salihovića za novo vodstvo Hoffenheima pogodio Vestergaard. Kaiserslautern je pokušao uzvratiti preko Baumjohanna i Dicka, no, promjene rezultata nije bilo. Domaći su mogli pretrpjeti i teži poraz da je Salihović u finišu bio precizniji. Hoffenheim je slavio rezultatom 2:1 i tako ovjerio svoj ostanak u Bundesligi.


Kaiserslautern 1-2 Hoffenheim (Gol de... by DaniDV

Podsjetimo, Hoffenheim je uoči posljednjeg, 34. kola Bundeslige, bio "otpisan", pogotovo zbog činjenice da je morao u goste Borussiji iz Dortmunda, no, naš Sejad Salihović je s dva pogotka donio pobjedu svojoj ekipi i tako donio doigravanje, u kojem je Hoffenheim, nakon odigranog dvomeča sa Kaiserslauternom osigurao nastup u Bundesligi i sljedeće sezone. Salihović će se nakon sjajno obavljenog posla u Hoffenheimu pridružiti saigračima iz reprezentacije BiH na pripremama u Sarajevu uoči kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, koju Zmajevi 7. juna igraju u Rigi protiv Latvije.