Prijateljski susreti
0

Hodgson slavio u debiju, holandski debakl u Amsterdamu

Totalsport
Roy Hodgson (Foto: AFP)
Roy Hodgson (Foto: AFP)
U prvim provjerama pred Evropsko nogometno prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, Engleska i Češka ostvarili su minimalne pobjede, dok je Holandija iznenađujuće poražena od Bugarske kod kuće.

Englezi su pod vodstvom novog selektora Royja Hodgsona slavili na gostovanju u Norveškoj s minimalnih 1-0, a strijelac tog jedinog pogotka bio je "crveni vrag" Ashley Young u 9. minuti prvog dijela. Bio je to šesti pogodak Younga u posljednjih devet utakmica za "tri lava". Pridodao je tom učinku krilni napadač Manchester Uniteda i tri asistencije.

Young je primio loptu na 40 metara od norveškog gola, te solo-akcijom riješio situaciju i doveo Englesku u vodstvo. Velike "zasluge" za pogodak idu i Bredeu Hangelandu, defanzivcu Norveške, koji je stajao na dva metra od Younga kojem nije bilo teško driblingom ga izbaciti iz ravnoteže, te proći pored njega kao da i ne postoji.

Promjena rezultata do kraja susreta nije bilo, iako je Engleska imala nekoliko jako dobrih prilika za postizanje pogotka.

Hodgson je u svom debiju na klupi Engleske odlučio izvesti sljedeći sastav: Green; Jones, Jagielka, Lescott, Baines; Baines, Milner, Gerrard, Parker; Downing, Young; Carroll (još su igrali: Kelly, Henderson, Oxlade-Chamberlain, Walcott, Johnson, Barry).

Spomenimo i da su povrede, zasada nepoznate ozbiljnosti, zaradili Scott Parker i Gareth Barry.

Holandija je na amsterdamskoj Areni poražena od Bugarske s 2-1 iako je na poluvremenu vodila s 1-0 pogotkom Robina van Persieja. U nastavku je najprije Ivelin Popov izjednačio na 1-1 u 50. minuti iz jedanaesterca, a onda je u drugoj minuti sudijske nadoknade džoker s klupe Ilijan Mutsanski zabio za 2-1 pobjedu Bugarske.

Treba napomenuti da su zaigrali svi najbolji igrači Holandije, te da nisu bili ništa bolji od solidne Bugarske koja se pokazala kao pretvrd orah.

David Lafata bio je češki džoker s klupe u večerašnjoj utakmici protiv Izraela u Grazu. Nogometaš iz češke lige postigao je pobjednički pogodak u 90. minuti utakmice, nakon što je Milan Baroš doveo Češku u vodstvo (iz penala u 11. minuti), a Itay Schechter izjednačio na samom kraju prvog poluvremena.

Sudionik grupe A na Euru, Grčka, je u Austriji remizirala (1-1) protiv Slovenije. Poveli su europski prvaci iz 2004. godine u 8. minuti preko Vasilisa Torodisa, a onda je tri minute prije kraja Jasmin Kurtič zabio na konačnih 1-1.

Prijateljske utakmice:

Holandija - Bugarska 1-2 (Van Persie 45 / Popov 50-11m, Mitsanski 90+2)

Finska - Turska 3-2 (Eremenko 19, Pukki 73, Hetemaj 90+1 / Yilmaz 21, 55)

Češka - Izrael 2-1 (Baroš 17-11m, Lafata 90 / Schechter 45)

Grčka - Slovenija 1-1 (Torosidis 8 / Kurtič 87)

Norveška - Engleska 0-1 (Young 9)