Nogomet
18

Hoće li Vincent Tan prodati klub i kakva je perspektiva FK Sarajevo?

Piše: Edin Isanović
Vincent Tan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U utorak je američki portal Bloomber objavio kako malezijski miljarder Vincent Tan odustaje od ulaganja u FK Sarajevo, a većinski vlasnik Bordo tima u srijedu je to djelimično demantovao. Naglasio je kako ne namjerava prodavati nijedan klub, osim ako za to ne dobije primamljivu ponudu. Ipak, jasno je kako u budućnosti ne planira ulagati mnogo u Bordo tim. Osim toga, ozbiljan medij ne bi bez argumenata objavio ovu informaciju. Dakako, to je bila poruka za potencijalne ulagače da postoji šansa za nove investicije u nogomet. Jasno je i da je to istovremeno bila poruka Kenu Choou koji u ime Tana vodi sportske poslove u Cardiffu, Kortrijku i Sarajevu da malezijski miljarder nije zadovoljan urađenim.

Zakazao ljudski kapacitet

Podsjetimo, malezijski investitor odlučio je krajem 2013. godine uložiti novac u FK Sarajevo, nekadašnjeg dvostrukog prvaka bivše Jugoslavije i klub s najvećim prvoligaškim stažom u nekadašnjoj ligi. Prva faza bila je finansijska konsolidacija, druga unutrašnje restruktuiranje, treća razvijanje sportske filozofije s posebnim akcentom na omladinski pogon, četvrta njena praktična primjena, a peta faza je dugoročna održivost. Sarajevo je danas otprilike između druge i treće faze. Ulaganjem Vincenta Tana tim s Koševa je 2014. godine osvojio Kup BiH, a iste godine je igrao play-off Evropske lige. Godinu poslije osvojena je dugoočekivana titula prvaka BiH, a u međuvremenu je vraćen dug i izgrađen je moderan kamp. Tanovo ulaganje u Sarajevo bilo je s posebnim akcentom na izgradnji akademije i kvalitetnog omladinskog pogona. Sarajevo je imalo priliku da se izdigne iznad prosjeka, ali nije. Treća tačka razvoja kluba, kao najosjetljiviji dio, najdelikatniji je most koji se trebao izgraditi na putu prema sportskom i finansijskom profitu. Tu je zakazao ljudski kapacitet. Nije se pojavio čovjek koji će svojom energijom, vizijom i hrabrošću izgraditi sportsku filozofiju koja bi dala vjetar u leđa da Sarajevo bude vodeći klub u BiH. Nedostajao je čovjek koji je trebao sportski dio sjediniti s poslovnim. Napravljeno je previše grešaka koje sada dolaze na naplatu. Od osoba bliskih klubu saznajemo kako nisu iznenađeni posljednjim istupima Vincenta Tana.

Ken Choo na daljinski upravlja klubom

Međutim, posebno je bila uočljiva iznenađenost Tanovog čovjeka od povjerenja Kena Chooa. Direktor Kortrijka je u svom demantiju belgijskim medijima naveo kako je razgovarao s Tanovom desnom rukom koji ga uvjerava da se klubovi ne prodaju. Vidljivo je da se prvi saradnik uplašio za svoju poziciju, a i vidljivo je da direktor Kortrijka nije dao izjavu i da sve prebacuje na pomenutog Chooa koji je i u odboru direktora FK Sarajevo. Na zvaničnim klupskim stranicama nije bilo nikakvih obavijesti. Samo je na stranici Bordo tima objavljena vijest koju potpisuju bh. članovi odbora direktora. Oni se nisu bavili temom prodaje, nego su se okrenuli narednim utakmicama i zatražili od navijača punu podršku stručnom štabu i igračima u budućim dvobojima. Dobri poznavaoci situacije u Titovoj 38 b znaju da se dio aktuelne Uprave oštro suprotstavljao Kenovoj amaterskoj politici i prema njihovom mišljenju lošim potezima koji dugoročno mogu biti negativni za FK Sarajevo. Uz Chooa je najodgovornija osoba u klubu trenutno direktorica Sabrina Biljubašić, kao i predsjednik Valentin Ilievski. Nogomet je ozbiljan posao da bi se određivao i milimetar ispod maksimuma. Pristalice bordo boje mogu mnogo toga prigovoriti zbog loše odrađenog zimskog prelaznog roka. Utakmica protiv Viteza pokazala je kako ekipa ima puno problema i da je ''svježa krv'' bila neophodna za osvajanje trofeja.

Sarajevo će biti, sve drugo će proći

Osim toga, u srijedu popodne došla je i nova izjava Vincenta Tana koja dovodi do zaključka da je sve smišljeno kako bi što više potencijalnih investitora saznalo za prodaju. Tan je naglasio: "Imao sam mnogo puta šansu da prodam Cardiff, ali ponuđene cijene nisu bile dovoljne. Ne žurim s prodajom, ali za pravu cijenu sam spreman prodati klub, želim Cardiff ostaviti u pravim rukama. Ulaganje u Los Angeles i Cardiff mi je prioritet, a moja investicija u bosanskom i belgijskom klubu nije tako značajna pa za sada nemam razloga za prodaju, izuzev ako ne dođe atraktivna ponuda".

U FK Sarajevo i Kortrijk su ulaganja gotovo neznatna u poređenju s Cardiffom, za koji malezijski miljarder kaže da želi da ga ostavi u pravim rukama, što na kraju ponovo potvrđuje tezu s počeka teksta da Ken Choo s više od 150 miliona funti nije napravio dobar posao. Dakako, korporativna politika ne daje brze otkaze pa ostaje da se vidi kako će se ponašati Ken Choo koji je u klub stigao nakon osvojene titule. Trebao je poboljšati funkcionalnost Bordo tima i dobio je aposlutnu kontrolu. Pored ključnih funkcija u nogometnih klubovima i kompanijama u vlasništvu Vincenta Tana, u CV-u ima i funkciju generalnog direktora Berjaya hotela i odmarališta u Londonu. Pokazao je kako ne zna raditi nogometne poslove. Ostaje da vidimo da li će dati ostavku ili će se i dalje boriti za svoju poziciju? No, jedno je sigurno, FK Sarajevo iz svega ovoga može profitirati. Ovo još jednom potvrđuje da je dvostruki prvak nekadašnje jugoslavenske lige jedini klub iz BiH koji se spominje u svjetskim medijima za potencijalne ulagače, što je dobra reklama i za cijeli bh. sport. Bez dvojbe, ko god u budućnosti bude vodio koševski tim, čeka ga veliki posao. Ključna tačka cijele priče tek stoji pred koševskim premijerligašem. Mnoštvo je malih detalja koji su važni i kojima će trebati biti posvećeni. Trebat će čvrsto definirana sportska strategija koje sada očigledno nema. Ona je osnova, kičma svakog uspješnog kluba. A, Sarajevo će biti, sve drugo će proći...