U iščekivanju žrijeba
0

Hoće li nam glavni grad Poljske biti sretan?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Danas u podne saznat ćemo suparnike u grupi za kontinentalnu nogometnu smotru 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Varšavske kuglice bitno će odrediti šanse za konačan plasman na jedno veliko takmičenje. Naša nacionalna vrsta će po prvi put biti u trećem šeširu. Razlog tome su dobri rezultati u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

U prvom šeširu svi potencijalni suparnici su izuzetno kvalitetni, a selektor Safet Sušić rekao je da bi volio izbjeći Španiju, Holandiju i Portugal. Kada bi mogli birati vjerovatno bi se odlučili za Rusiju. Ipak, i oni neće putovati u Južnoafričku Republiku (eliminisani od Slovenije u baražu), pa je za očekivati da će učiniti sve kako ne bi napravili identičnu grešku.

Drugi “pot” nudi kvalitetne suparnike među kojima su svakako Turska, Švedska, Srbija, Grčka, Češka, Danska koje bi bilo dobro izbjeći. Nekako bi svi bili sretni kada bi izvukli Slovačku ili Rumuniju.

U četvrtom šeširu nalazi se nekoliko selekcija koje mogu biti plutajuća mina. Predvodi ih Slovenija koja je i sudionik Svjetskog prvenstva. Od mogućih kandidata Kipar bi bio najbolji izbor.

U petom šeširu najkvalitetnija reprezentacija je Crna Gora koja je prija dva dana dobila novog selektora, Zlatka Kranjčara. Izuzetno opasne mogu biti Moldavija i Albanija. Lihtenštajn je po rejtingu i kvalitetu najlošiji.

Šesti “pot” čine reprezentacije koje su mnogo lošije od bh. selekcije.

Idealna grupa izgledala bi ovako: Rusija, Slovačka, BiH, Kipar, Lihtenštajn, San Marino, dok bi grupa koju bi činile reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije bila “grupa smrti” (Hrvatska, Srbija, BiH, Slovenija ili Makedonija i Crna Gora).

Reprezentacije su postavljene po sljedećem redoslijedu:

Prvi "šešir": Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Hrvatska, Portugal, Francuska i Rusija

Drugi "šešir": Grčka, Švedska, Češka, Švicarska, Srbija, Turska, Danska, Slovačka i Rumunija

Treći "šešir": Izrael, Bugarska, Finska, Norveška, Republika Irska, Škotska, Sjeverna Irska, Austrija i Bosna i Hercegovina

Četvrti "šešir": Slovenija, Latvija, Mađarska, Litvanija, Bjelorusija, Belgija, Vels, Makedonija i Kipar

Peti "šešir": Crna Gora, Albanija, Estonija, Gruzija, Moldavija, Island, Armenija, Kazahstan i Lihtenštajn

Šesti "šešir": Azerbejdžan, Luksemburg, Malta, Farska Ostrva, Andora i San Marino.