Želi oboriti rekord
124

Hoće li Messi osvojiti Zlatnu loptu četvrti put zaredom?

Klix.ba
Leo Messi (Foto: Arhiv/AFP)
Leo Messi (Foto: Arhiv/AFP)
Argentinski reprezentativac i napadač Barcelone Lionel Messi bi danas mogao postati prvi fudbaler u historiji koji je četiri godine zaredom osvajao nagradu Zlatna lopta, čime bi definitivno potvrdio svoj status najboljeg igrača svoje generacije.

Dvadesetpetogodišnji Messi je najveći favorit za osvajanje ove nagrade i ove godine. Njegovi najbliži konkurenti su njegov klupski kolega Andres Iniesta i napadač Real Madrida Cristiano Ronaldo.

Nagrada će biti kruna za još jednu godinu ispunjenu rekordima za Messija. Messi trenutno vodi na listi strijelaca španske lige, a oborio je i rekord Gerda Muellera za najviše postignutih pogodaka u jednoj kalendarskoj godini. Messi je 2012. godinu završio sa nevjerovatnim 91 golom u svim takmičenjima.

Međutim, kako kaže Messi, njegovi rekordi neće značiti ništa ukoliko Barcelona ne uspije osvojiti titulu šampiona Španije ili Ligu šampiona.

"Lijepo je postavljati rekorde, ali pobjeda tima je najvažnija. Moji golovi su sredstvo za osvajanje titule sa timom. Španska liga i kup te Liga šampiona su mnogo važniji od bilo kakvih ličnih rekorda", kazao je mladi fudbaler.

Messi je i veoma skroman kada je u pitanju dodjela Zlatne lopte u Cirihu.

"Ukoliko je dobije Iniesta, to će biti zasluženo. Uradio je mnogo i igra prelijep fudbal. Ukoliko je on dobije, to će opet biti nagrada za cijelu našu ekipu", kazao je Messi.

Messi i bivša francuska zvijezda i sadašnji predsjednik UEFA-e Michael Platini su jedini igrači koji su ovu nagradu dobijali tri godine zaredom.