9 dana do Mundijala
373

Historija SP-a: Vatreno krštenje Zmajeva u Brazilu i nostalgični osjećaj pripadnosti

Piše: K. Hadžić
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Redakcija portala Klix.ba će od 27. maja do 5. juna kroz deset tekstova opisati najzanimljivije detalje, koji su obilježili neka od dosadašnjih prvenstava.

Do sada smo predstavili Mundijale 1934., 1966., 1970., 1986., 1990., 1994., 1998., 2002. i 2006. godine, Deseti, a ujedno i posljednji tekst o historiji Svjetskog prvenstva, bit će posvećen nastupu nogometne reprezentacije BiH u Brazilu 2014. godine.

To su bili jedni od najljepših dana bh. sporta. Pred kraj dana, 15. juna 2014. godine, rukometna reprezentacija BiH ostvarila je historijski remi na Islandu zahvaljujući kojem smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a samo nekoliko sati nakon toga, nogometna reprezentacija hrabro je izašla na kultnu brazilsku Marakanu i narednih 90 minuta suprostavila se velikoj Argentini i Lionelu Messiju.

Nesretni početak i historijski pogodak Ibiševića

Bio je to prvi nastup Zmajeva na velikom prvenstvu, pred očima cijelog svijeta i sigurno da nije postojao nijedan građanin BiH koji tog dana nije znao da njegovi sunarodnjaci u dalekom Brazilu brane boje naše države. Sanjali su se najljepši snovi, zamišljali su se i tek potajno priželjkivali, iz ove perspektive, pomalo i nerealni scenariji, a osjećaj ponosa, sreće i pripadnosti nikada nije bio jači negu u ponoć sa 15. na 16. juni.

Prvenstvo smo otvorili utakmicom protiv Argentine, suočivši se s jednim od najboljih igrača svih vremena Lionelom Messijem kojeg je trebao čuvati tada javnosti nepoznat Muhamed Bešić. Svi ti snovi koji su većinom bili izgrađeni na nadi da će Džeko, Misimović, Pjanić i Ibišević igrati glavnu ulogu na prvenstvu, prekinuti su u prvoj minuti kada je Sead Kolašinac nesretno postigao autogol. Zmajevi nisu poklekli, digli su glavu i nastavili su sa hrabrom igrom protiv Argentine, a pitanje pobjednika odlučio je upravo taj Messi, koji je te noći samo jednom uspio pobjeći Bešiću i milimetarski preciznim udarcem savladao je Begovića.

Postalo je jasno da zbog manjka iskustva na velikom takmičenju u konačnici i nismo imali previše šanse protiv Argentine, ali onda je rezervista Vedad Ibišević, inače preplaćen za velike stvari, iskoristio asistenciju Lulića, matirao je argentinskog golmana i postigao je prvi pogodak u historiji za BiH na Svjetskom prvenstvu.

"Nije bio ofsajd"

Uslijedio je novi historijski meč, onaj protiv Nigerije u kojem smo trebali pobjedu za prolazak među 16 najjačih ekipa svijeta, a ni s osvojenim bodom ne bi znatno izgubili šanse za plasman u narednu fazu. Nakon jedne akcije, Misimović je prelijepo uposlio Džeku, najbolji strijelac u historiji BiH rutinski je loptu poslao u mrežu, ali u tom trenutku samo jedan par očiju vidio je ofsajd koji ne postoji, podigao je zastavicu i poništio je gol.

Kasnije je Nigerija stigla do vodstva, a kada smo u samom finišu meča izvršili posljednji presing pokušavši stići makar do jednog boda, sreća je na najbrutalniji način okrenula leđa našoj ekipi i izgubili smo od Nigerije.

Trenutak u kojem je Misimović uposlio Džeku koji je postigao pogodak za 1:0, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd
Trenutak u kojem je Misimović uposlio Džeku koji je postigao pogodak za 1:0, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd

U faktički revijalnom, ali i oproštajnom meču na prvenstvu, razbili smo Iran i upisali smo prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu, ali žal i gorčina zbog svih nesretnih okolnosti koje su nas zadesile, počevši od autogola Kolašinca do promašaja Džeke u finišu protiv Nigerije, ni četiri godine poslije nisu prošli.

Što se tiče samog prvenstva, Mundijal 2014. godine bio je drugi u kojem je domaćin bio Brazil, prvi nakon 1978. godine koji se odigrao na tlu Južne Amerike, a domaći igrači predvođeni Neymarom bili su prvi favoriti za osvajanje turnira. Brazil je lagano prošao grupu u kojoj je bio sa Hrvatskom, Meksikom i Kamerunom, u osmini finala su nakon penala savladali Čile, a plasman u polufinale izborili su nakon pobjede protiv Kolumbije. Ipak, taj meč ostao je u sjeni teške povrede Neymara, što je bio samo uvod u ono što će se Brazilcima desiti u polufinalu.

Demonstracija sile Nijemaca i osvježenje Kostarika

Finale prije finala, kako je nazvana utakmice između Brazila i Njemačke, završilo je tragično za organizatora Mundijala. Nijemci su u prvih 45 minuta bili nemilosrdni, iskoristili su gotovo svaku grešku domaće ekipe, a niko od navijača na stadionu nije mogao sakriti suze kada je semafor na poluvremenu pokazivao prednost Švaba od 5:0.

Bio je to četvrti naslov prvaka svijeta za Njemačku, prvi od ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke
Bio je to četvrti naslov prvaka svijeta za Njemačku, prvi od ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke

Drugi finalista bila je reprezentacija Argentine, koja je na putu do samog kraja izbacila Švicarsku, Belgiju i Holandiju, a nakon poprilično neuvjerljive igre, protiv Njemačke koja je prštala od samopouzdanja Gaučosi nisu uspjeli doći do titule Svjetskog prvaka. Nakon 90 minuta u finalu nije bilo pogodaka, Higuain je po navici opet zakazao na najbitnijoj utakmici, a rezervista Mario Gotze u produžecima donio je slavlje Njemačkoj i popeo ih je na krov svjetskog nogometa.

Reprezentacija Portugala doslovno se obrukala ispadanjem još u grupnoj fazi pored osvajača Njemačke, SAD-a i Gane, a ništa bolji nisu bili ni Englezi i Italijani koji su u grupi smrti sa Urugvajom i Kostarikom iznenađujuće završili takmičenje. Tada izuzetno popularni Tikosi ne samo da su izbacili Englesku i Italiju u grupi, već su nakon boljeg izvođenja penala eliminisali Grčku, da bi svoj put završili u četvrtfinalu porazom od Holandije nakon kaznenih udaraca.

Prvenstvo su u grupnoj fazi završili i reprezentativci Hrvatske koji su također oštećeni sudijskim odlukama, a nakon nezasluženog poraza od Brazila u prvoj meču i pobjede protiv Kameruna,, Kockasti su imali sve u svojim rukama protiv Meksika od kojeg su izgubili rezultatom 3:1.

Klose za historiju

Napadač reprezentacije Njemačke Miroslav Klose postao je najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava, nakon što je postigao svoj 16. pogodak, prestigavši Ronalda koji ima 15 i Müllera koji ima 14 pogodaka. Također, Klose se izjednačio s legendarnim Maldinijem po broju nastupa na smotri najboljih (23), a najviše nastupa ima Lothar Matthäus (25).

Miroslav Klose postao je najbolji strijelac u historiji Svjetskog prvenstva sa 16 pogodaka (Foto: EPA-EFE)
Miroslav Klose postao je najbolji strijelac u historiji Svjetskog prvenstva sa 16 pogodaka (Foto: EPA-EFE)

Što se tiče ostalih zanimljivosti sa ovog prvenstva, Lionel Messi uspio je kompletirati 46 driblinga, a najviše na jednom prvenstvu imali su Maradona (53) i Jairzinho (47), a pogodak koji je primila reprezentacija Argentine u finalu protiv Njemačke je prvi gol u historiji koji su argentinski nogometaši primili u produžecima na svjetskim prvenstvima. Ukupno je postignut 171 pogodak u Brazilu.

S ovim tekstom, redakcija portala Klix.ba završila je s posebnim podsjećanjima na dosadašnja svjetska prvenstva, a u narednim danima predstavit ćemo svih osam grupa i 32 reprezentacije koje će igrati u Rusiji.