Nogomet
16

Historija Eura: Kako su se Danci, ni krivi, ni dužni, popeli na krov Evrope 1992. godine

Piše: E. B.
Evropsko prvenstvo u Švedskoj 1992. godine ostat će upamćeno po tome što je na njemu trijumfovala reprezentacija koja nije trebala ni igrati prvenstvo.

Reprezentacija Jugoslavije, iako bez selektora Ivice Osima koji je dvije sedmice pred prvenstvo podnio ostavku i bez igrača iz Hrvatske, spremala se na napad na zlato, a svi svjetski stručnjaci su reprezentaciju koju je preuzeo Ivan Čabrinović svrstavali uz Njemačku kao favorita za osvajanje Eura.

Fahrudin Omerović, Dragoje Leković, Faruk Hadžibegić, Duško Radinović, Vujadin Stanojković, Slobodan Dubajić, Ilija Najdoski, Gordan Petrić, Budimir Vujačić, Džoni Novak, Darko Milanič, Željko Petrović, Predrag Spasić, Refik Šabanadžović, Miroslav Đukić, Branko Brnović, Slaviša Jokanović, Dragan Stojković, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović, Mehmed Baždarević, Vlada Stošić, Dejan Petković, Safet Sušić, Srećko Katanec, Slobodan Krčmarević, Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Zlatko Vujović, Darko Pančev, Dragan Jakovljević i Dragiša Binić su bili igrači koji su konkurisali za nastup na smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Michael Laudrup odbio da igra

Ipak, 30. maja 1992. godine Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 757, u kojoj je, između ostalog, stajalo: "Ne dozvoliti učešće reprezentaciji Jugoslavije u sportskim takmičenjima", te je UEFA izbacila Jugoslaviju iz takmičenja, a umjesto nje je samo 11 dana prije početka prvenstva u grupu A sa Švedskom, Engleskom i Francuskom ubačena Danska, koja je završila kao drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi 4.

Michael Laudrup, najveća zvijezda Danske koji je igrao za Barcelonu, odbio je da igra na Evropskom prvenstvu.

"Odbijam poziv selektora da igram za reprezentaciju. Neću da igram za ekipu koja se nije kvalifikovala na Evropsko prvenstvo", tim riječima je Laudrup šokirao dansku javnost.

Izabranici Richarda Mollera Nielsena su tako iz zemlje ispraćeni apsolutno bez ikakvih očekivanja.

"Niko nije očekivao ništa od nas"

"Većina ekipe nije vjerovala da će nas ubaciti u takmičenje iako smo znali da će Jugoslavija biti suspendovana. Znali smo da imamo dobar tim jer smo u kvalifikacijama pobijedili jednom Jugoslaviju. Što se nas tiče, nismo mogli podbaciti jer niko nije očekivao ništa od nas. Da smo izgubili sva tri meča u grupi sa po 5:0, niko na to ne bi ni obraćao pažnju", prisjetio se vezni igrač Kim Vilfort, koji je postigao posljednji pogodak na turniru kojim je donio titulu Danskoj.

Krenulo je loše po njih. Prvo kolo, remi bez pogodaka sa Engleskom. Potom poraz od Švedske 1:0. Odlučujući meč Danci su igrali protiv Francuza, a pobjednik je osiguravao prolazak dalje.

Henrik Larsen je doveo Dance u vodstvo u 8. minuti, a Jean-Pierre Papin izjednačio u 60. minuti. Veliku senzaciju osigurao je Lars Elstrup koji je pogodio za 2:1 u 78. minuti i izborio polufinalni duel protiv Holandije.

Aktuelni evropski prvak je u svom sastavu imao okosnicu šampionske ekipe Gullit-Rijkaard-Van Basten i prije meča bilo je pitanje koliko puta će Peter Schmeichel vaditi loptu iz mreže.

Schmeichel odbranio penal Van Bastenu

Šok na početku meča. Henrik Larsen za 1:0 već u 5. minuti. Dennis Bergkamp je izjednačio na 1:1 u 23., a samo deset minuta kasnije Larsen ponovo pogađa za 2:1. Konačnih 2:2 postiže Frank Rijkaard u 86. minuti i nakon što u produžecima nije bilo golova, pristupilo se izvođenju penala.

Svih pet Danaca je pogodilo, dok je jedini Holanđanin kojem je Schmeichel odbranio penal bio onaj najveći. Marco Van Basten, junak prethodnog Eura je u Švedskoj postao tragičar.

Nijemci su nastupili prvi put na Evropskom prvenstvu kao ujedinjena zemlja i bili su prvi favoriti turnira. Niko Dancima nije davao nikakve šanse prije finalnog meča.

Peter Schmeichel je u finalu "zaključao" svoj gol i dokazao Alexu Fergusonu (tada još uvijek nije bio "Sir", op. a.) da nije pogriješio što ga je godinu ranije doveo u Manchester United.

Nakon jedne odlične akcije u 18. minuti i povratne lopte, John Faxe Jensen je silovito zakucao loptu u mrežu iza nemoćnog Bode Illgnera. Danci su poveli 1:0, no i dalje se čekao ekspresni odgovor Nijemaca.

Izabranici Bertija Vogtsa su pokušavali doći do izjednačujućeg gola, no danska odbrana na čelu sa velikim Peterom je sve njihove napade osujetila.

Najveće iznenađenje Eura svih vremena

U 78. minuti Kim Vilfort se našao između trojice njemačkih odbrambenih igrača. Lažnjak, šut ljevicom. Lopta jedva dolazi do gola, no Illgner ne može do nje i ona od stativu završava u mreži. Veliko slavlje je moglo da počne.

Danska, koja se nije ni plasirala na Euro, je osvojila titulu najbolje selekcije Evrope.

Mnogi smatraju da je to i danas najveće iznenađenje Evropskih prvenstva svih vremena, veće i od Grčke 2004. godine u Portugalu.