Nogomet
4

Historija Eura: Francuzi povratkom protiv Italije 2000. godine povezali evropsku i svjetsku titulu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska je na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Holandiji i Belgiji povezala evropsku i svjetsku titulu, a to je bio prvi Euro koje su ugostile dvije zemlje.

Na ovom prvenstvu već u grupnoj fazi bilo je mnogo iznenađenja, a posebno se to odnosilo na grupu A koja je okarakterisana kao "grupa smrti", jer su se u njoj nalazili Portugal, aktuelni šampion Njemačka, Engleska i Rumunija.

Gledajući renome ovih zemalja doima se da su Rumuni bili totalni autsajderi, ali tim koji je u svojim redovima brojao igrače poput Gheorghea Hagija, Viorela Moldovana, Dana Petrescua i tada mlade Christiana Chivua i Adriana Mutua "pokazao je zube" i na veliko iznenađenje iza leđa ostavio Njemačku i Englesku.

Iznenađenje Rumunije i razočarenje Engleske i Njemačke

Prvo mjesto zauzeo je Portugal sa maksimalnih devet bodova, Rumunija je imala četiri boda, Engleska tri, a Njemačka samo jedan bod. Tako su u grupi ostali Njemci predvođeni legendarnim golmanom Oliverom Kahnom te igračima Lotharom Matthausom, Mehmetom Schollom i Jensom Nowotnyjem, te Englezi za koje su igrali Michael Owen, braća Neville, David Beckham, Paul Scholes...

Italija i Turska su u grupi B zauzeli prvo, odnosno drugo mjesto ispred Belgije i Švedske, Španija i Jugoslavija su u grupi C iza leđa ostavili Norvešku i Sloveniju, dok su u grupi D Holandija i Francuska bile uspješnije od Češke Republike i Danske.

U četvrtfinalu Francuska je rezultatom 2:1 pobijedila Španiju, Portugal rezultatom 2:0 savladao Tursku, Italija je istim rezultatom porazila Rumuniju, a Holandija je sa visokih 6:1 pregazila Jugoslaviju.

Vatreno polufinale i infarktna završnica finala

Polufinale je donijelo dva vrlo uzbudljiva meča. Jedan je bio interesantan, jer je odlučen penalima, a drugi je bio interesantan zbog "prašine" koja se digla nakon diskutabilne sudijske odluke.

Prvo su se sastali Francuska i Portugal. Do vodstva su stigli Portugalci preko Nune Gomesa u 19. minuti, a Francuska je izjednačila golom Thierryja Henryja u 51. minuti. Meč je okončan u produžecima, a gol odluke postigao je Zinedine Zidane iz penala u 117. minuti. Upravo je taj penal stvorio veliku dramu. Glavni sudija Günter Benkö iz Austrije dosudio je penal za Francuze nakon što je procijenio da je štoper Portugala Abel Xavier igrao rukom poslije udarca Sylvaina Wiltorda.

Portugal je izgubio, a zbog žestokih reakcija na suđenje, Abel Xavier, Nuno Gomes i Paulo Bento dobili su drakonske kazne u klupskim i reprezentativnim takmičenjima pod UEFA-inom kontrolom. Xavier je dobio devet, Gomes osam, a Bento šest mjeseci zabrane igranja u UEFA-inim takmičenjima i mogli su igrati samo nacionalna takmičenja.

Drugo polufinale pripalo je Italiji koja je nakon penala savladala Holandiju. Regularni dio meča i produžeci prošli su bez golova, a tragičari Holandije bili su Frank de Boer, Jaap Stam i Paul Bosvelt koji su promašili penale.

Infarktnu završnicu donijelo je finale između Francuske i Italije. Marco Delvecchio doveo je Italijane u vodstvo u 55. minuti, a Francuzi su izjednačili u posljednjim trenucima sudijske nadoknade meča. Strijelac je bio Wiltord. Pobjedu Francuzima donio je David Trezeguet zlatnim golom u 103. minuti. Time je Francuska objedinila titulu Svjetskog prvenstva 1998. godine sa titulom Eura 2000. godine.