Nogomet
5

Historija Eura: Bierhoff postigao prvi "zlatni gol" ikada i donio 1996. Njemačkoj treću titulu

Piše: E. B.
Oliver Bierhoff postiže "zlatni gol"
Oliver Bierhoff postiže "zlatni gol"
Evropsko prvenstvo u Engleskoj 1996. godine od 8. do 30. juna je bilo 10. po redu i prvo sa 16 ekipa u završnici, te ujedno prvo koje je odlučeno "zlatnim golom".

Velika iznenađenja u grupnoj fazi priredile su Češka i Hrvatska, obje selekcije koje su debitovale na Euru.

Česi su u grupi C završili kao drugoplasirani, iza Njemačke i ispred Italije i Rusije, dok su Hrvati završili u grupi D na drugom mjestu ispred aktuelnih evropskih prvaka Danaca i Turaka, a iza Portugala.

Najveća Ćirina greška

Upravo je u posljednjem kolu te grupe Miroslav Blažević napravio, prema mišljenju hrvatske javnosti, najveću grešku na klupi Vatrenih.

Naime, u direktnom dvoboju za prvo mjesto protiv Portugala, popularni Ćiro je na klupi ostavio prvotimce Šukera, Ladića, Štimca, Asanovića, Bobana i Stanića, te je oslabljena Hrvatska izgubila sa 0:3 i u četvrtfinalu je morala igrala protiv Njemačke.

Nikola Jerkan je u 20. minuti skrivio jedanaesterac kojeg je u gol pretvorio Jürgen Klinsmann. U 51. minuti nakon greške njemačke odbrane Davor Šuker je rolingom prevario Andreasa Köpkea i izjednačio rezultat. Samo pet minuta kasnije Igor Štimac je zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton i do kraja meča Hrvati nisu izdržali. Samo tri minute nakon njegovog isključenja Markus Babbel prolazi po desnoj strani, pravi očit faul u napadu, no sudija Sundell se nije oglasio, a nakon centaršuta u kaznenom prostoru se najbolje snalazi Matthias Sammer i donosi pobjedu Njemačkoj.

Najljepši gol turnira

Dva četvrtfinalna para odlučena su jedanaestercima - Engleska je savaldala Španiju 4:2, a Francuska Holandiju 5:4. Oba susreta su nakon 120 minuta završila rezultatima 0:0.

Posljednji polufinalni par odlučen je najljepšim golom turnira. Karel Poborsky je u 53. minuti susreta fenomenalnim lobom donio pobjedu Češkoj nad Portugalom. Vitor Baia je mogao samo gledati kako lopta završava preko njega u mreži.

Oba polufinalna meča završena su nakon izvođenja jedanaesteraca. U susretu Češke i Francuske rezultat nakon 120 minuta je glasio 0:0, a Petr Kouba je odbranio penal Reynaldu Pedrosu za pobjedu Češke 6:5.

Promašaji Andertona i Gascoignea

U drugom polufinalu Njemačka i Engleska su odigrali 1:1 (Stefan Kuntz 16. - Alan Shearer 3.). U produžecima Darren Anderton je imao priliku postići prvi "zlatni gol" na Evropskim prvenstvima, no na prazan gol je pogodio stativu, a Paul Gascoigne je također iz slične pozicije promašio loptu. Sve je to kažnjeno u izvođenju penala, kada Andreas Köpke brani šut Garetha Southgatea, a Andreas Möller zakucava loptu po sredini gola za prolazak u finale rezultatom 6:5.

Finale je bilo repriza utakmice prvog kola grupe C. Njemačka je tada slavila sa 2:0 golovima Christiana Ziegea i Andreasa Möllera.

U finalnom susretu prvi do vodstva su stigli Česi. U 59. minuti Poborsky je srušen van kaznenog prostora, no sudija Pierluigi Pairetto je pokazao na penal. Siguran realizator sa bijele tačke je bio Patrik Berger.

Vogtsov džoker s klupe

Nijemci su pokušavali doći do gola, no odbrana Čeha na čelu sa Petrom Koubom je djelovala veoma sigurno. Berti Vogts je u 69. minuti povukao ključni potez finala. Teren je napustio Mehmet Scholl, a u igru je ušao Oliver Bierhoff.

Samo četiri minute su trebale tadašnjem napadaču Udinesea da glavom zatrese mrežu Koube i susret je otišao u produžetke.

Novajlija u dresu Njemačke, koji je debitovao u dresu Elfa samo četiri mjeseca ranije u 28. godini, je ušao u historiju u 95. minuti susreta, kada je postigao prvi "zlatni gol" u historiji Eura, a upravo je taj gol donio ujedinjenoj Njemačkoj prvu titulu prvaka Evrope. Veliku pomoć pri postizanju gola imao je u veoma loše postavljenom Koubi, koji je od junaka Eura postao veliki tragičar.

"Želio sam da se okrenem i da šutiram desnom nogom. No, Marco Bode, koji je bio pored mene, mi je rekao da se okrenem na drugu stranu. Učinio sam tako i šutirao napamet. Kada se gleda na TV-u stiče se dojam da je šut bio jednostavan za odbraniti, no na terenu je to mnogo teže izgledalo jer sam zaista snažno šutirao. Koliko je to važan i sretan trenutak za mene najbolje pokazuje to da sam tada jedini put u karijeri skinuo dres pri proslavljanju gola", prisjetio se Bierhoff, koji je od svoje 28. do 34. godine za Njemačku nastupio 70 puta i postigao 37 golova.

Za najboljeg igrača turnira je proglašen Matthias Sammer, najbolji strijelac je bio Alan Shearer sa pet golova, a Njemačka je došla do treće titule prvaka Evrope.