Nogomet
47

Hertfordshire - prvi bh. malonogometni klub u drugoj engleskoj ligi

FENA
Prvi bosanskohercegovački malonogmetni klub "Hertfordshire Futsal Club LB Herts FC" od početka oktobra takmiči se u drugoj engleskoj ligi u kojoj trenutno zauzima drugo mjesto.

Predsjednik kluba Nermin Behlić u intervjuu za BH Info Desk iz Birminghama naveo je da mu se ideja za osnivanje jednog bh. kluba u malom nogometu pojavila prvi put nakon povratka iz Italije, kada je reprezentacija na svjetskom prvenstvu dijaspore eliminirana u prvom krugu zbog slabije fizičke spremnosti.

"Tako smo odmah po povratku u Veliku Britaniju počeli da radimo na osnivanju kluba. Na samom početku klub je brojao nekih 15 igrača koji su počeli da igraju u nižoj Londonskoj ligi. U prvoj sezoni pokazali smo odličan kvalitet i bez poraza završili takmičenje, a sam taj rezultat privukao je nove igrače i aktiviste i na treninzima se počelo okupljati i do 30 igrača željnih dokazivanja", kazao je Behlić.

"Isti rezultat postignut je i u drugoj godini takmičenja i zahvaljujući tome dobili smo poziv na jedan izuzetno jak turnir u Londonu na kojem su učestvovali profesionalni timovi iz prve i druge engleske divizije. Na iznenađenje svih, pokazali smo najbolji nogomet i pobijedili na tom takmičenju, iako su nas svi smatrali totalnim autsajderima. Nakon osvojenog turnira, odgovorni ljudi iz engleskog Futsal saveza su nam predložili da se od oktobra uključimo u drugu nacionalnu ligu Engleske - grupa jug, poslali smo aplikaciju i na osnovu rezultata, u konkureniciji 800 drugih timova primljeni smo u ovo takmičenje", dodao je.

Priznao je da najveći problem kluba predstavlja finansiranje.

"Nažalost, još nismo našli sponzora pa igrači i rukovodstvo vlastitim sredstvima finansiraju treninge i takmičenje", kazao je Behlić i dodao da osim sportskog aspekta, veoma važna činjenica je da klub djeluje i u odgojnom smislu.

"Na treninzima se okuplja oko 35 igrača svih uzrasta i naravno da nam je ta odgojna komponenta veoma važna. Koristim se ovom prilikom da pozovem sve talentovane mlade igrače da nam se jave, da nam se pridruže da budemo još jači i bolji. Igranje u ovako značajnoj ligi je veoma bitno jer stalno na našim utakmicama prisustvuju razni treneri i skauti i to je prilika da mlade igrače neko vidi i uključi u profesionlani nogomet. Osim toga, odnedavno s nama radi i naš kvalifikovani trener Enes Hasanbegović koji ima UEFA-inu licencu. S obzirom na to da imamo želju da od iduće godine igramo u Prvoj ligi, koristim se prilikom da pozovem sva bosanskohercegovačka udruženja da nam pomognu da pozovemo pojedince i biznismene da postanu naši sponzori i na taj način da zajednički promovišemo našu domovinu ovdje u Velikoj Britaniji", kazao je predsjednik prvog bh. malonogometnog kluba u Engleskoj.

Vezani članci