Daleko od BiH
9

Hasanbegović: VAR je revolucionarno otkriće, neminovnost i budućnost nogometa

Piše: K. H.
Centralna soba s najsavremenijom video tehnologijom (Foto: AFP)
Centralna soba s najsavremenijom video tehnologijom (Foto: AFP)
Potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine Ibrahim Hasanbegović kazao je u razgovoru za Klix.ba da se VAR tehnologija za nešto više od godinu pokazala kao revolucionarno otkriće i da je neminovno da ova tehnologija u budućnosti bude sastavni dio nogometa.

Video assistant referees (VAR) je najnoviji sistem pomoći sudijama koji se prvi put počeo koristiti prošle sezone u Italiji i Njemačkoj, a "svjetsku premijeru" imao je na Svjetskom prvenstvu gdje se pokazao i više nego uspješan. Koliko se VAR pokazao kao dobro rješenje, najbolje govori podatak da je UEFA odlučila od osmine finala ubaciti ga u Ligu prvaka, iako su se ranije maksimalno odupirali uvođenju ove tehnologije u najelitnije nogometno takmičenje u Evropi.

Posljednjih dana hrvatski mediji mnogo pišu o tome da Hrvatski nogometni savez (HNL) ozbiljno razmatra uvođenje ove tehnologije u domaće prvenstvo, a nedugo nakon toga tu inicijativu pokrenuli su i pojedini srbijanski klubovi koji zbog regularnosti takmičenja žele što je prije moguće VAR tehnologiju uvesti u Superligu. Prije nešto manje od godinu o temi VAR-a razgovarali smo s Ibrahimom Hasanbegovićem koji je tada rekao da je VAR nedokučiv za BiH, ali s obzirom na to kakav utjecaj na nogomet je imao posljednjih deset mjeseci, već sada se može govoriti o tome da je ova tehnologija neminovnost za nogomet u BiH.

Moramo pratiti region

"Vjerujem da je i u Hrvatskoj i u Srbiji bilo nedokučivo prije godinu dana govoriti o VAR-u, posebno u vrijeme kada su ga velike evropske federacije uvele. Sada se, barem kroz priču, približava uvođenje ove nove tehnologije u zemljama regiona i vjerujem da će i Nogometni savez BiH shodno tome, a kao i do sada, pratiti te revolucionarne stvari i ići ukorak s vremenom. Međutim, treba biti realan i vratiti se na istu temu koju smo prije godinu posebno istakli, a to je da postoji puno stvari na infrastrukturnim projektima koje se trebaju riješiti kako bismo došli do VAR-a. To je neko moje mišljenje", rekao je Hasanbegović za Klix.ba.

On je posebno podvukao tu razliku u infrastrukturi između BiH i zemalja regiona rekavši da bez osnovnih preduslova za igru i ambijent na stadionu ne možemo uopće razmišljati o bilo kakvom obliku VAR-a.

"Hrvatski i srbijanski klubovi, zajedno sa zajednicama u kojima djeluju, su puno više uložili u infrastrukturu stadiona nego što je to kod nas slučaj. U Hrvatskoj gotovo svi stadioni imaju reflektore, tako da VAR kod njih djeluje više kao nadogradnja, a ne kao nešto za šta je potrebno puno više koraka, što je kod nas slučaj", smatra Hasanbegović.

Rekao je da je svaka tehnologija dobrodošla u nogomet pa bi i uvođenje tehnologije goal-line u BiH bio korak naprijed.

"Svaka tehnologija danas je dobrodošla i vrlo je bitna. Sami vidite da je nogomet postao brz sport i da se često dešavaju nepredviđene stvari, a suština svega je da se te nepredviđene stvari dešavaju u kaznenom prostoru i da je od krucijalne važnosti donijeti ispravnu i tačnu odluku. Kazneni prostor je "siva zona" za odlučivanje gdje su odluke pod najvećom lupom jer mogu direktno utjecati na rezultat. VAR je neophodan za nogomet, a vidite da je i UEFA od osmine finala Lige prvaka odlučila uvesti ovu tehnologiju iako su se dugo odupirali tome. Ova tehnologija je neminovnost za nogomet, a prioriteti su u svakoj asocijaciji drugačiji. Mi se ne možemo porediti s najvećim evropskim zemljama, ali možemo s ovim u regionu i trebamo pratiti njihov put", istakao je potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

Ipak, prije nego uopće počnemo ozbiljno govoriti o uvođenju VAR-a koji će jednog dana svakako doći u BiH, bitno je popraviti one osnovne stvari u kojima se igra nogomet, a tu se prije svega misli na terene.

VAR je još uvijek daleko od BiH

"Nogometu u BiH prije svega trebaju bolji tereni i uslovi u kojima će se igrati utakmica, a tu prije svega mislim na reflektore kako bi se utakmice u ljetnom periodu mogle igrati u noćnom terminu. Čitao sam neke analize da su najbolje utakmice u ovoj polusezoni, odnosno one s najviše dinamike, odigrane na Bilinom Polju i Grbavici, gdje imamo odlične terene koji omogućavaju puno lakše i bolje razvijanje igre", kaže Hasanbegović.

Ako je VAR prije deset mjeseci bio nedokučiv za BiH, sada već možemo govoriti o tome da će se od 2019. godine svakim danom sve više i više razmišljati o uvođenju ove tehnologije. Korak po korak, kroz nekoliko godina u BiH bismo mogli imati ovu najmoderniju tehnologiju.

"Nogometni savez BiH nije učestvovao ni na jednom seminaru koji je organizovala UEFA u vezi s VAR-om, jer jednostavno taj projekt kod nas još uvijek nije očekivan. Slično je i u Hrvatskoj, s tim da bi njihovi ljudi u narednom periodu mogli otići na tu obuku kako bi se upoznali o VAR-u. Svaki stadion mora biti certificiran od UEFA-e kako bi se na njemu mogao koristiti VAR, on iziskuje puno više kamera, zasebnu sobu s najsavremenijom videotehnologijom i osnovni paket koji košta blizu dva miliona dolara", otkrio je Hasanbegović.

Za kraj, potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje u Nogometnom savezu BiH rekao je da je VAR neminovnost te da je ovo revolucionarno otkriće koje će u budućnosti biti sastavni dio ovog sporta.

"Mi se uvijek moramo vratiti tamo gdje nam je mjesto, a to je Balkan i taj neki jugoistočni dio Evrope, računajući Rumuniju, Bugarsku i Grčku. Ponavljam, NS BiH je avangardan u nekim stvarima, ali mislim da treba poredati prioritete i da će naš savez to uraditi na najbolji mogući način. VAR je neminovnost i budućnost nogometa, a najbolji je pokazatelj Svjetsko prvenstvo gdje je mnogo ključnih odluka, koje su direktno utjecale na rezultat, doneseno na ispravan način upravo zbog korištenja VAR-a. Ova tehnologija je revolucionarno otkriće i sigurno je budućnost ovog sporta", rekao je za kraj razgovora Ibrahim Hasanbegović.