Nogomet
4

Hasan Salihamidžić: Moj život je poput filma

Klix.ba
Hasan Salihamidžić u dresu Bayerna (Foto: AFP)
Hasan Salihamidžić u dresu Bayerna (Foto: AFP)
Hasan Salihamidžić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i član nogometnih velikana kao što su Bayern i Juventus, uoči susreta Bavaraca i "kraljevskog kluba" u polufinalu Lige prvaka govorio je za španske medije.

Popularni Braco itekako zna kako je pobijediti Real Madrid. U sezoni 2006/07 u utakmici Lige prvaka Salihamidžić je bio asistent najbržeg gola u historiji najelitnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu. Jedanaest sekundi nakon što je sudija svirao početak utakmice, Roy Maakay je savladao golmana Reala.

U svojoj nogometnoj karijeri, Salihamidžić je odigrao 12 utakmica protiv "kraljevskog kluba". Novinar španskog Asa upitao je bivšeg bh. reprezentativca čega se najviše sjeća iz duela protiv Madriđana.

"Kad mi je Roberto Carlos slomio nos. Toga se sjećam dobro", kaže Salihamidžić kroz smijeh.

Kahn i Salihamidžić (Foto: AFP)
Kahn i Salihamidžić (Foto: AFP)

Međutim, dodaje, nije mu zamjerio to.

"Nedavno smo se vidjeli u utakmici legendi Reala i Juventusa. Sjetili smo se toga kroz smijeh", kaže.

Salihamidžić dodaje da je rivalstvo ova dva tima još uvijek postoji.

"To su dva najveća tima u svijetu i trebali su se susresti u finalu Lige prvaka", kaže Salihamidžić koji trenutno radi kao komentator na ZDF-u. Priznaje da mu nedostaje igranje nogometa.

Poredio je Ottmara Hitzfelda i Pepa Guardiolu.

"Guardiola je trenutno najbolji trener na svijetu. Ali za mene, Hitzfeld je ispred svih. Ne samo kao trener već i kao osoba. Šest godina je bio moj trener. Bio mi je poput oca. Za sada, Pep radi impresivan posao. Potrebno je samo da vidite kako izgledaju njegovi treninzi i sve će vam biti jasno", kaže popularni Braco koji je govorio i o svom životu i ratu u BiH.

Salihamidžić na treningu sa Hitzfeldom (Foto: AFP)
Salihamidžić na treningu sa Hitzfeldom (Foto: AFP)

"Moj život je kao film. Da nisam sa 15 godina otišao u Hamburg ne znam gdje bih danas bio. Bilo ja teška situacija, pogotovo za moju porodicu koja je ostala u Bosni preživljavajući horor. Ali, sada su svi dobro i mogu im pomoći. Činjenica je da situacija u mojoj zemlji još uvijek nije dobra", dodao je Salihamdižić na kraju razgovora za španski As.