Trener Zrinjskog
27

Hari Vukas: Guardiolin nogomet je savršenstvo, a bh. Premijer liga jako teška

R. D.
Hari Vukas (Foto: R. D./Klix.ba)
Hari Vukas (Foto: R. D./Klix.ba)
Naslijediti Baku Sliškovića na klupi Zrinjskog nije lak zadatak, ali Hari Vukas djeluje kao pravo rješenje. Splitski stručnjak u sebi nosi hajdučki nogometni gen, teži nadigravanju i posjedu lopte, a u intervjuu za Klix.ba govorio je o svom novom klubu, Premijer ligi, nogometnim uzorima te brojnim drugim temama.

Vukas je u Mostaru skoro dva i po mjeseca i kaže kako ga je Premijer liga pozitivno iznenadila, da je specifična, veoma teška i zahtjevna.

"Obično smo mi u Hrvatskoj skloni tome da potcijenimo Premijer ligu, ali je ona za mene jako teška. U Hrvatskoj Dinamo ili Hajduk imaju nekoliko gostovanja na kojima uvijek dominiraju, ovdje dođeš u Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Banju Luku, to su sve prvoligaši bivše Jugoslavije", priča nam trener Zrinjskog uz napomenu da su ga posebno ugodno iznenadile posjete na bh. stadionima.

Kako prolazi vrijeme i Zrinjski mu je draži, pomažu tome dobri rezultati u Evropi, ali i navijači koji se daju maksimalno, ali nema pritiska. U Evropskoj ligi teško da se moglo bolje, prošli su makedonsku Akademiju, Utrecht koji u tri kola Ere divizije uzme sedam bodova, a ispali su od odličnog švedskog Malmoa koji redovno igra grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige.

Očekuje se iskorak bh. klubova

"Mi smo odigrali šest utakmica u Evropi i ostvarili četiri pobjede, jednu neriješenu i samo jedan poraz. Taj poraz nas je koštao ispadanja. Za mene su to respektabilni rezultati. Sarajevo je s druge strane odigralo četiri utakmice, isto imalo teške protivnike, a imaju tri poraza i jednu neriješenu utakmicu", smatra on.

Vukas u narednim godinama očekuje iskorak bh. klubova u Evropi, smatra da nedostaje malo sreće u žrijebu i ponešto kvaliteta. Kad se napravi taj iskorak, onda se neće dešavati da evropske utakmice ostave ozbiljnog rezultatskog traga na premijerligaškim, kao što je to slučaj sa Zrinjskim koji je nakon pet kola zaostao za vodećima.

Problem su i odlasci igrača, tako su odlične igre Plemića u Tursku odvele odličnog, ali tek pridošlog napadača Irfana Hadžića. Vukas kaže da je to bilo za očekivati te da su i on i klub spremni na takav scenarij.

Na klupi protiv Utrechta (Foto: R. D./Klix.ba)
Na klupi protiv Utrechta (Foto: R. D./Klix.ba)

"Mislim da imamo dobar sastav, žao mi je da neki dobri igrači ne mogu doći do minutaže. U nogometu je bitna standardizacija ekipe, a mi je nismo mogli imati zbog stalnih promjena koje je uslovljavala Evropska liga. Nikad i nisam imao teži raspored, da u prva tri kola neki moj klub gostuje Sarajevu i Želji... Sarajevo će sigurno biti u vrhu, Željo će isto biti visoko, možda nije nivo Sarajeva. Ipak, mi ćemo se samo fokusirati na nas, da što prije povežemo seriju dobrih rezultata i da se vratimo u vrh", kaže Vukas.

Novi trener mostarskog kluba smatra da je već pokazao kako izgleda njegova nogometna ideja te kako bi Zrinjski trebao igrati. Cilj je dominirati u igri, a statistički su u sve četiri premijerligaške utakmice imali uvjerljiv posjed lopte i s dosta kretanja u napadu.

"Želja je da igrom dođemo do rezultata. Nabijanje lopte i preskakanje igre nije u mom genetskom kodu. Možda to nekad i donese rezultat, ali prvenstveno znajući koje igrače imam (Rustemović, Šovšić, Pezer, Čurjurić, ...) u ekipi želim brz nogomet, s dosta dodavanja i kretnji bez lopte", pojasnio je.

Kako je razgovor odmakao, upitali smo Vukasa i jedno "svjetonazorsko" pitanje, da bira između nogometa Pepa Guardiole i Chola Simeonea, šta bi odabrao.

"Cilj je igrom doći do rezultata" (Foto: R. D./Klix.ba)

"Svi mi volimo napadački nogomet, a ovo što City igra s Pepom je savršenstvo. Zapravo, takve su sve njegove ekipe koje je vodio. Pričaju neki kako vodi klubove koji kupe sve živo, ali treba to složiti, treba to igrati. Onda se probudim jedno drugo jutro i sjetim se Simeonea i njegove odbrane te pročitam podatak da je u 20 utakmica primio pet golova. Nema trenera koji to ne respektira. Kad bih morao birati uzeo bih Guardiolu, ali ne umanjuje to vrijednost jednog Chola koji je napravio takvu ratničku ekipu da nigdje drugo nikad to nisam vidio", kazao nam je.

U Vukasovom trenerskom stasanju nemjerljiv je doprinos Igora Tudora, asistirao mu je u Karabuksporu, Galatasarayu i Udineseu.

"Igor je relativno mlad trener, a već ima respektabilnu karijeru. U njemu leži ogroman potencijal. Znanje koje je on donio iz osam godina igranja u Juventusu, život u jednom sređenom sistemu gdje se znalo sve unaprijed, je nemjerljivo. Ipak, gdje god sad dođe u problemu je, jer ne može pojmiti zašto drugdje stvari nisu takve, ali su ga hrvatske i grčke epizode ojačale. Italija mu je uvijek bila san, a u Turskoj je napravio sjajan posao, ali je postojao uteg Fatiha Terima", ispričao nam je.

Dinamo ispred svih

Kaže kako je razumljivo da veliki broj trenera i igrača iz Hrvatske dolazi u Premijer ligu, prati rad Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva i dopada mu se njegova nogometna ideja. U regiji je Dinamo ispred svih, Rijeka se nacrtala na evropskoj karti, Zvezda i Partizan su konstanta... Nismo mogli završiti razgovor bez Hajduka, kluba za koji je Hari Vukas vezan od samih svojih početaka i u kojem je bio na brojnim različitim pozicijama.

"Teško je i nezahvalno govoriti o Hajduku. Mislim da je sad stanje znatno bolje nego u vrijeme kad sam ja bio trener. Tada smo mogli dovesti samo slobodnog igrača, uz to da je kvalitetom za Hajduk, što je često nemoguća misija. Za ozbiljne stvari treba ozbiljno i platiti igrača. Izuzetak su naši mladi, a kad su god oni bili oslonac, uvijek je bilo dobro", kazao nam je na kraju novi trener mostarskog Zrinjskog Hari Vukas.