Ne želi vršiti pritisak na Alena
649

Halilović: Neka moj sin odluči za koju će reprezentaciju igrati

Piše: J. Hadžiahmetović
Alen Halilović
Alen Halilović
Sejad Halilović, nekadašnji reprezentativac BiH i otac Alena Halilovića, koji je nedavno debitirao za prvi tim Dinama iz Zagreba, u razgovoru za Klix.ba kaže da će njegov sin donijeti konačnu odluku o tome za koju reprezentaciju će igrati.

Alen Halilović je u deset minuta derbija protiv Hajduka još jednom pokazao kako se radi o vanserijskom talentu. Hrvatski mediji ga opisuju kao "malog Modrića", dok neki idu i dalje pa ga porede sa slavnim Peleom. Interes za njega su pokazali skoro svi evropski velikani, među kojima su Real Madrid, Manchester United, Juventus...

Ovaj 16-godišnjak je sada igrač mlađe selekcije reprezentacije Hrvatske, a da li će u budućnosti obući dres Zmajeva pitali smo njegovog oca.

"Danas sam imao jedan korektan razgovor sa Denijalom Pirićem (tehnički direktor NS BiH op.a.). Situacija je takva da je prevelik pritisak na Alena i ne bih želio da ja odlučujem. Kad bih ja odlučivao, većina zna šta bi to bilo. Ja ne želim njemu nešto nametati. Kad se sve malo smiri i kad bude punoljetan, neka odluči za koga će igrati. Neka to bude njegova odluka", kaže Sejad na početku razgovora za Klix.ba.

Slična situacija se desila i našem sagovorniku koji je prvo upisao jedan nastup za Hrvatsku, nakon čega je od 1996. do 2000. godine oblačio dres reprezentacije BiH u 15 utakmica.

"Ja sam tamo rođen (Klokotnica) i vuklo me da zaigram za BiH. To je bila, u neku ruku, ispravna odluka. S druge strane, možda bih 1996. godine sa Hrvatskom otišao u Englesku. Ali, dobro... Ja ne žalim, a ne bih volio ni da Alen zažali nakon što donese odluku", kaže naš sagovornik i dodaje kako će svog sina podržati u svakoj odluci koju donese.

"Najvažnije je da on bude zadovoljan", kaže Halilović, koji sada radi kao trener u Nogometnoj školi NK Dinamo.

Na naš upit koliko interes velikih klubova laska, Halilović kaže da je to lijepo čuti, ali i dodaje kako je ujedno i veliki pritisak na njega.

"On je još uvijek na zemlji i dosta se dobro nosi sa tim pritiskom. Sigurno će biti i padova, jer sada svi od njega očekuju neka čuda", kaže Halilović kojeg smo pitali da li je očekivao ovakav napredak u karijeri svog sina.

"Niko to nije očekivao s obzirom na njegove fizičke predispozicije. Međutim, toliko je odskakao u svojim generacijama da je počeo igrati u starijim kategorijama", kaže Sejad Halilović na kraju razgovora.