Uznemiren odlukom Vahe
1

Halilhodžićev spisak izazvao veliki revolt, zvijezda poručuje: On je za mene mrtav

D. P.
Belhanda je nastupio 50 puta za Maroko (Foto: Twitter)
Belhanda je nastupio 50 puta za Maroko (Foto: Twitter)
Selektor nogometne reprezentacije Maroka Vahid Halilhodžić spiskom za Afrički kup nacija izazvao je mnoge kontroverze pošto na listi putnika nema velikog broja zvijezda reprezentacije.
Najveća je, svakako, Chelseajev Hachim Ziyech čije ime se na nalazi na spisku reprezentacije Maroka. Međutim, tu nema Adela Taarabta iz Benfice, Aminea Harita iz Marseillea, Noussaira Mazraouija iz Ajaxa i iskusnog Younesa Belhande.

Upravo je Belhanda, koji je upisao čak 50 nastupa u reprezentaciji i ima status legende, žestoko pogođen time što nije pozvan za najveće kontinentalno takmičenje u Africi. U izjavi za So Foot poručio je da se neće odazivati u nacionalni tim dokle god je tu Halilhodžić.

"Čak i da me pozove ponovo, neću se odazvati. Sve dok je on trener, za mene je mrtav. Ovo je duga pauza izbivanja iz reprezentacije, a on me nije poštovao kao sportistu iako su moji nasupi u klubu bili dobri. Igram u reprezentaciji 12 godina i od starta sam ovdje", rekao je Belhanda.

Spisak Halilhodžića vidno je uznemirio nogometaša Adana Demirspora pa je otvorio dušu.

"Nisam od onih koji su, primjera radi, odabrali prvo Španiju, a onda se okrenuli Maroku. Mogao sam izabrati Francusku, ali nisam zbog ljubavi prema domovini. Ozbiljna sam osoba koja je prošla najgora putovanja s reprezentacijom. Kada smo trebali putovati u Srednjeafričku Republiku ili Gambiju, bio sam tu", dodao je emotivni Belhanda.

Nije se dugo čekao odgovor proslavljenog bh. stručnjaka. Halilhodžić je objasnio zbog čega nema na spisku igrača turske Adane.

"Trener je taj koji bira igrače koji mogu igrati po njegovim pravilima. Trener je taj koji će birati ko će za njega raditi. Ukoliko igrač želi odlučivati ko će raditi s trenerom, onda je on pretenciozan. Taj džentlmen je tu bio 12 godina i čuo sam da je radio nešto što nije dobro i kada sam stigao, provjerio sam to", objasnio je Halilhodžić.

Podsjetimo, Afrička nogometna konfederacija (CAF) odgodila je do 2022. godine Afrički kup nacija koji se trebao održati 2021. u Kamerunu, a turnir će se igrati od 9. januara do 6. februara.