Obala Slonovače
0

Halilhodžić želi više discipline, a manje politike

Sarajevo-x.com
Vahid Halilhodžić (Foto: AP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AP)
Obala Slonovače jedan je od favorita na Afričkom kupu nacija, a njen selektor Vahid Halilhodžić ističe kako bi fudbal na ovom kontinentu umnogome napredovao kad bi se uspio riješiti miješanja politike i tako popravio disciplinu na terenu.

Ovaj 58-godišnji stručnjak, koji je trenirao mnoge klubove, uključujući Lille i Paris Saint-Germain, preuzeo je Obalu Slonovače 2008. godine i odveo ih na Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje će se u Južnoafričkoj Republici održati u junu i julu ove godine.

Poznat po strogoj disciplini kojom je Lille iz druge lige doveo u Ligu šampiona, Halilhodžić je i sa sadašnjim timom doživio veliki uspjeh.

Nepobijeđeni na Afričkom kupu nacija, Didier Drogba i kolege u nedjelju će se u okviru četvrtfinala susresti sa Alžirom.

"U Africi je trener uvijek u teškoj poziciji", izjavio je Halilhodžić novinarima u petak. "Sve je pomiješano, ima mnogo političkih utjecaja. Ne postojite dok ne izgubite, sve je u igračima. Ali kad izgubite, onda se automatski počne ispaljivati vatra na vas i ne možete nastaviti raditi s uživanjem. Kad sve to nestane, afrički fudbal će biti bolji."

Obala Slonovače je do četvrtfinala došla pobjedom od 3:1 protiv Gane, nakon čega je uslijedio neriješen rezultat protiv Burkine Faso.

"Ne možete zamisliti pod kakvim smo pritiskom (saveza) bili", priznaje Halilhodžić. "Nakon neriješenog rezultata protiv Burkine Faso, niko više sa mnom nije govorio. Svi su me gledali kao da sam terorista. Nevjerovatno je kakve se stvari ovdje dešavaju, a vi morate ostati hladni."

Na pitanje o tome koliko dugo će ostati na klupi Obale Slonovače, odgovorio je da to sad nije važno.

"Ugovor ovdje ne znači ništa. Izgubite utakmicu i otpuste vas", objašnjava bh. stručnjak. "Ali meni se ovdje sviđa. Ljudi se nakon pobjede zanesu, a nakon poraza su jako depresivni. Oni zaista žive fudbal."

Otkako je na klupi ove selekcije, tim "slonova" je disciplinovaniji.

"Kad sam stigao, sklopili smo dogovor, odredili pravila na koja se svaki igrač obavezao", priča dalje selektor. "Prihvatili su da se namuče i da budu disciplinovani. Znaju da bez toga ništa ne mogu postići."

Sevillin igrač Didier Zokora priznaje da je ovaj recept transformisao tim.

"Za dvije godine mnogo smo napredovali", kaže on. "Mnogo smo zreliji."

Halilhodžić je dodao kako bi se volio vratiti klupskom fudbalu nakon što mu ugovor sa "slonovima" istekne.

"Još uvijek se smatram mladim trenerom, tako da bih volio svakodnevno trenirati igrače", poručio je bivši reprezentativac Jugoslavije.