Legendarni stručnjak
47

Halilhodžić za Klix.ba: Otkaz u Japanu ne mogu preboljeti, bit će mi još teže kada počne SP

Razgovarao: Elvis Bunić
Vahid Halilhodžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vahid Halilhodžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Legendarni bosanskohercegovački nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić danas je u Sarajevu primio najviše priznanje naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine - Orden Evropskog pokreta. U razgovoru za Klix.ba govorio je o nedavnom otkazu na klupi Japana, predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i o planovima za budućnost.

Halilhodžić je istakao kako je veoma ponosan na činjenicu da je dobio priznanje u svojoj domovini iako godinama boravi u inozemstvu.

"Već duži niz godina živim u Francuskoj, imam francusko državljanstvo, dobio sam najviše odličje tamo - Nacionalni orden Legije časti, ali ovo priznanje mi posebno znači jer su mi najdraže nagrade u mojoj BiH i ponosan sam na to što me ljudi nisu zaboravili iako sam godinama vani. Ovo priznanje je velika čast i obaveza, a volio bih da jednog dana BiH postane član Evropske unije. Žao mi je da narod koji ima finih osobina, pameti i znanja ostane zatvoren u ovim malim čoporima zbog ličnih interesa nekih ljudi. Lako je ratovati, na miru treba raditi. Mržnja mora prestati među narodima. Ako se ne vole narodi, moraju naučiti živjeti jedni pored drugih i poštovati se", rekao je popularni Vaha nakon primanja nagrade.

"Izgleda da nemam sreće sa svjetskim prvenstvima"

Halilhodžićeva bolna tema ovih dana je otkaz na klupi reprezentacije Japana. Mjesec dana poslije Vaha je još uvijek veoma emotivan kada se spomene Zemlja izlazećeg sunca.

"Izgleda da ja s tim svjetskim prvenstvima nemam sreće. Kao igrač 1982. godine sam bio najbolji strijelac Jugoslavije u kvalifikacijama, a kad je došlo Svjetsko prvenstvo bio sam rezerva kod Milana Miljanića. Godinama kasnije sreli smo se i rekao mi je 'Vaha, oprosti, ja sam pogriješio'. Nisam mu oprostio to. Kao trener već drugi put imam odlične rezultate s reprezentacijom, odvedem je na Mundijal i ne vodim je tamo", kaže Halilhodžić i nastavlja:

"S Obalom Slonovače znam šta se desilo, predsjednik države me smijenio nakon prvog poraza zbog predsjedničkih izbora, dok ovo u Japanu niko ne može shvatiti. Na konferenciju za novinare koju sam organizovao došlo je više od 500 novinara, ni Obami nije došlo toliko ljudi, a svi su postavljali samo jedno pitanje - šta je razlog otkaza? Mogu nagađati, ali volio bih saznati pravu istinu jer sam tri godine mnogo radio. Napravili smo uspjeh, bili smo najbolji u Aziji, sve sam pripremio za Svjetsko prvenstvo i onda su došli i zahvalili mi se na saradnji", govori naša nogometna legenda.

Vahid Halilhodžić sa našim novinarom (Foto: Klix.ba)
Vahid Halilhodžić sa našim novinarom (Foto: Klix.ba)

"Ne mogu to preboljeti i bit će mi još teže kada počne prvenstvo u Rusiji. U Brazilu sam vodio Alžir, ekipu koja je bila hit, koja je postala ljubimac čitavog nogometnog svijeta i mislio sam isti podvig napraviti i s Japanom. Vodeći Alžir u Brazilu vidio sam da nam je malo nedostajalo da idemo daleko pa čak i do finala. Uspjesi se pripremaju, oni ne dolaze slučajno. Treba dobro pripremiti ekipu i mnogo raditi kako bi se ostvario uspjeh. Japan nije velika nogometna sila, ali sam prvi put trebao imati šansu raditi s ekipom mjesec dana i da je pripremim za Mundijal, a plasman u osminu finala bio bi fin uspjeh", kazao je Vaha.

"Najveći favorit na SP je Brazil"

Iako se krug favorita zna, Halilhodžić izdvaja jednu ekipu.

"Najveći favorit, prema mom mišljenju, je Brazil ako Neymar bude u punoj formi. Poslije Brazila favoriti su Španija, Njemačka, Francuska... Od ovih ostalih velikih reprezentacija Engleska nije u tom krugu. Brazil je prvi favorit, mada je Svjetsko prvenstvo turnirsko takmičenje gdje favoriti često ne uspijevaju napraviti rezultate", kaže Vaha.

Iz regiona će nastupiti Hrvatska i Srbija. Halilhodžić smatra kako obje selekcije mogu napraviti uspjeh.

"I Hrvatska i Srbija mogu napraviti uspjeh u Rusiji. Hrvatska ima generaciju kojoj je ovo posljednja šansa da napravi rezultat i imaju finu atmosferu u reprezentaciji. Srbiju malo manje poznajem, ali ovo područje je poznato po kvalitetnim igračima. Međutim, za uspjeh nije potrebno imati samo dobre igrače, već nešto više za uspjeh. Želim im uspjeh, a žao mi je što BiH ne ide u Rusiju, kao i što ja ne idem kao selektor Japana", kaže trener koji će 15. maja napuniti 66 godina.

Vahid Halilhodžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vahid Halilhodžić (Foto: D. S./Klix.ba)

Reprezentaciji BiH poželio je mnogo sreće u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Jutros sam se slučajno sreo s Prosinečkim i popili smo kafu. Poželio sam mu dobar rad i mnogo sreće. Bilo je puno frustracije poslije neuspjeha u kvalifikacijama za SP, ekipa ima kvaliteta, ali treba se napraviti dobra atmosfera u reprezentaciji i oko nje, jer je ova država veoma komplikovana. Žao mi je što su politika, nacionalizam i šovinizam došli i do sporta. To je za mene veoma bolno. No, Robert ima dovoljno znanja i mislim da ćemo se ubrzo ponovo radovati uspjesima reprezentacije. Prosinečkom sam rekao da me može kontaktirati ako mu treba ikakva pomoć", dodao je Halilhodžić.

Halilhodžić će uzeti kratku pauzu od trenerskog posla kako bi "napunio baterije" i spremio se za nove izazove.

"U posljednje vrijeme mnogo putujem i treba mi odmora. Imao sam mnogo ponuda i klubova i reprezentacija, ali sada se moram odmoriti i razmisliti šta i kako dalje", kazao je Vaha i otkrio nam svoju veliku želju.

"Volio bih voditi veliku ekipu, nezasit sam pobjeda"

"Uvijek sam trenirao ekipe koje nisu imale neki kvalitet i volio bih se okušati s velikom ekipom i s njom napraviti veliki uspjeh. Da li ću to uspjeti, to je teško reći. Kao trener s puno iskustva pun sam entuzijazma i nisam se zasitio pobjeda. To je motiv koji me vodio kroz sport. Nezasit sam pobjeda i uspjeha. Najljepša slika koju trener može doživjeti je kad mu ekipa pobijedi i pogleda veselje svojih igrača", rekao je Halilhodžić.

Upitali smo ga da li bi ta prilika koju čeka mogla biti povratak na Park prinčeva nakon što Unai Emery napusti PSG, a nakon dubokog uzdaha Vaha je ponovo bio otvoren i iskren.

"Kad sam bio u PSG-u imao sam budžet devet puta manji nego sada. Nisam imao te sreće da šeici kupe klub. Novac je danas najvažniji da se napravi velika ekipa. PSG je pojedinačno jedna od najjačih ekipa, ali nije još uvijek sposobna da uzme Ligu prvaka. Velika imena ne garantuju veliku ekipu i treba još posla u PSG-u da dođu na vrh Evrope", rekao je Vahid Halilhodžić.