Nogomet
69

Halilhodžić: Svaka čast Dinamu, ali meni je Alžir prioritet

Klix.ba
Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić
Bh. nogometni trener Vahid Halilhodžić odbacio je mogućnost povratka u zagrebački Dinamo, nakon što je hrvatski prvak smijenio Krunoslava Jurčića zbog poraza od bečke Austrije u doigravanju za Ligu prvaka.

"Čuo sam šta se desilo, gledao sam neke inserte sa utakmice. Žao mi je Dinama, mislim da su imali dobre prilike, ali su izgubili. Tako je to u nogometu... Što se tiče priče oko mog povratka u Zagreb, nema ništa od toga, jer me iz kluba niko nije zvao, sve što znam je iz medija", rekao je Halilhodžić za Al Jazeeru Balkans.

Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, nakon poraza od Austrije u srijedu navečer u Maksimiru, kazao je novinarima da bi "stavio mandat na raspolaganje ako bi se Halilhodžić vratio u klub".

"U ovom trenutku reprezentacija Alžira je ono što me zanima", kategoričan je Halilhodžić.

Soudani pravo pojačanje

On kaže da je redovno u kontaktu s ljudima iz Dinama, da je ostao prijatelj gotovo sa svima. Često ga telefonom zove sportski direktor Zoran Mamić, a bh. trener je nedavno bio u Zagrebu, gdje je posjetio igrače u svlačionici i pozdravio se s uposlenicima.

"Preporučio sam Dinamu svog igrača iz reprezentacije Alžira Soudanija i drago mi je da se pokazao pravim pojačanjem. Da je Francuz ili Englez, Soudani bi vrijedio milione, ali on je Alžirac i košta daleko manje. Ali, to je tako", rekao je Halihodžić , koji je bio trener Dinama od augusta 2010. do maja 2011. godine.

Alžir se bori za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godine.

"Očekuje nas 10. septembra utakmica protiv Malija, a onda i baraž za odlazak na SP. Ovo je projekt na kome sam vrijedno radio i koji ne mogu prekinuti. Svaka čast Dinamu, ali meni je Alžir prioritet. Trenutno sam u Francuskoj, za koji dan vraćam se u Alžir i sve misli su usmjerene ka toj utakmici i pripremama za baraž", rekao je.

'Želim na Svjetsko prvenstvo'

Alžirci su u svojoj kvalifikacionoj grupi prvi sa 12 bodova, ispred Malija, koji ima osam bodova.

Halilhodžić je svojevremeno dobio otkaz u Obali Slonovače, iako je ovu reprezentaciju uspješno proveo kroz ciklus kvalifikacija za SP 2010. godine u Južnoj Africi.

"Ne želim propustiti priliku da budem na SP-u. Šanse za odlazak u Brazil su pola-pola, dakle - postoje", kazao je Halilhodžić.

Nekadašnji trener francuskih klubova Lillea, Rennesa i Paris Saint-Germaina tvrdi da je odbio neke ponude francuskih klubova, a razlog je Alžir.

"Nisam htio razgovarati ni s PSG-om, jer su se pojavile neke mogućnosti da ih preuzmem nakon odlaska Carla Ancelottija, ali ja sam trener koji ima posao i ne pada mi na pamet izigrati dogovor i povjerenje ljudi", zaključio je Halilhodžić.