Kanarinci veselo pjevaju
141

Halilhodžić oduševljava u Nantesu: Očekivali defanzivan nogomet, dočekali sjajnu formu

Piše: O. T.
U osam mečeva na klupi Halilhodžić je skupio 14 bodova. (Foto: AFP)
U osam mečeva na klupi Halilhodžić je skupio 14 bodova. (Foto: AFP)
Za osam utakmica na klupi Nantesa Vahid Halilhodžić skupio je više nego duplo bodova od svog prethodnika, a očekivanja da će on s Kanarincima preferirati defanzivan nogomet "pomeo" je odličnim napadačkim učinkom tima koji je u osam ligaških mečeva postigao 16 golova.

Po dolasku u Nantes bosanskohercegovački stručnjak zatekao je ekipu koja nakon osam odigranih kola ima šest bodova i koja zauzima pretposljednje, 19. mjesto na tabeli.

Nantes danas, nakon novih osam kola, ima 20 bodova i zauzima 13. mjesto pri čemu ima utakmicu manje od pojedinih timova koji se nalaze iznad i koje Nantes uz eventualnu pobjedu u zaostalom meču može prestići.

Halilhodžić je, dakle, skupio 14 bodova u osam mečeva što je više nego duplo od prethodnika Miguela Cardosa koji je u osam mečeva skupio šest bodova.

Iako se ekipa nalazila u katastrofalnom položaju nakon prvih osam kola navijači nisu bili sretni s odlukom da se Cardosu uruči otkaz, jer to je bio već 14. trener u eri Waldemara Kite, čovjeka koji je prije 11 godina zauzeo predsjedničku funkciju u klubu. Uz to, Cardoso je najavio napadački nogomet i navijači su bili spremni čekati na njegove rezultate. Stoga, navijači su tražili da predsjednik napusti klub.

Kada je stigla informacija da bi Halilhodžić mogao zamijeniti Cardosa, nastalo je novo nezadovoljstvo određenog broja navijača uprkos tome što je Halilhodžić kao igrač ostavio dubok trag u Nantesu tokom osamdesetih godina kada je u 192 nastupa postigao čak 111 gol za Kanarince. Naime, navijači su smatrali da će Halilhodžić igrati defanzivno što je u suprotnosti s identitetom kluba.

Ipak, Halilhodžić je u kratkom periodu natjerao skeptike da se predomisle, jer Nantes bilježi sjajnu formu od četiri pobjede, dva remija i dva poraza u posljednjih osam kola pri čemu je postigao 16 te primio 11 golova.

Statistiku su pokvarila upravo ta dva poraza u kojima je Nantes gubio po 3:0 od Saint-Etiennea i Bordeauxa. Dakle, izuzemmo li te mečeve, Halilhodžić u šest mečeva ima 16 postignutih golova i primljenih samo pet.

"Vidite da nisam defanzivan trener. Ja sam bivši napadač. Mnogo sr*** je napisano o meni. Jednog dana, sve ću to staviti u knjigu, bit će to 'bestseller'", našalio se s novinarima.

Navijače je posebno oduševila pobjeda nad Marseilleom prošle sedmice (3:2) kada je u dramatičnom meču Halilhodžić zaradio isključenje popraćeno uz veliko nezadovoljstvo prema odluci sudije, ali i velike ovacije bh. stručnjaku.

Halilhodžić možda neće igrati napadački nogomet po ukusu navijača, ali da je njegova ekipa sposobna puniti mreže protivnicima već je dokazano. A najvažnije od svega je što Kanarinci na terenu djeluju poput ratnika koji se bore za svoj klub i time donose radost svojim simpatizerima.