Pad kvaliteta igre
9

Halilhodžić o Mundijalu: Hrvatska ima kvalitet da ide daleko, Srbija sjajne pojedince

Piše: K. Hadžić
Vahid Halilhodžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Vahid Halilhodžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić je u razgovoru za portal Klix.ba prokomentarisao dosadašnje izdanje Svjetskog prvenstva u Rusiji. On je rekao da je, za razliku od smotre najboljih prije četiri godine, Mundijal u Rusiji izgubio na kvalitetu.

Na prvenstvu u Rusiji gledaoci su vidjeli puno iznenađenja u prvom kolu, neki od glavnih favorita razočarali su svoje navijače u prvom meču, a Halilhodžić smatra da su sve ekipe na ovogodišnjem Mundijalu taktički dobro pripremeljene i da je teško probiti defanzivni blok koji postave. Također je rekao da su veoma važan faktor prekidi iz koji pada više od 50 posto pogodaka.

"Ovo Svjetsko prvenstvo pokazuje da više nema velikih ekipa, a za sada je malo manje kvalitetno nego što je bilo u Brazilu prije četiri godine. 'Velike ekipe' imaju poteškoće da dođu do pobjede, sve ostale su više-manje dobro pripremljene, dobro obavljaju defanzivni posao, s defanzivnim blokom koji je nizak i koji ne dozvoljava protivniku koji ima kvalitet ofanzivne igre da razvije to. Vrlo se teško dolazi do pobjeda, a jedna karakteristika je da više od 50 posto golova dolazi nakon prekida, bilo da su to penali, slobodni udarci ili centaršutevi. To je faza igre koja je vrlo važna u savremenom nogometu", kazao je Halilhodžić za Klix.ba pa nastavio:

"Kao i na svakom Svjetskom prvenstvu, velike ekipe se nadaju da će s malo potrošene energije doći u drugu fazu. Ipak, to može biti mač s dvije oštrice, mnogi su vjerovatno tek sada shvatili da punom snagom moraju ići u svaku utakmicu. Razočaranje je da jedan Brazil ili Argentina sa svojim zvijezdama ne uspijevaju napraviti lijepe i dopadljive akcije, ima puno individualizma, igrači pretjeruju u tome, a nogomet je kolektivni nogomet", dodaje Halilhodžić.

Igrači teško podnose slabu minutažu

Reprezentacije Hrvatske i Srbije upisale su pobjede u prvom kolu protiv Nigerije, odnosno Kostarike, a bh. stručnjak smatra da su im ta tri boda veoma važna za pozicioniranje pred drugu fazu.

"Hrvatska je rutinski upisala pobjedu, to je selekcija koja ima i kvalitet i iskustvo, a mogli bi da idu daleko u svojim ambicijama. Naravno, tu je potrebno i puno sreće. S druge strane, Srbija je malo manje kvalitetna, imaju manje iskustva, ali imaju pojedince koji u svakom trenutku mogu napraviti razliku. Dvije prve pobjede su vrlo važne za pozicioniranje pred drugu fazu takmičenja", rekao je Halilhodžić.

Iako je Hrvatska u prvom kolu upisala pobjedu, javnost u ovoj državi je iznenadila informacija da je selektor Zlatko Dalić izbacio napadača Nikolu Kalinića iz ekipe nakon što je on odbio ući u igru protiv Nigerije. Halilhodžić je rekao da u jednu ruku razumije igrača, a dodao je da se takve stvari mogu izbjeći ukoliko postoji kolektivni duh u ekipi.

"To što se desilo s Kalinićem je vrlo ružna slika, ali nezadovoljstva uvijek ima i svi igrači žele igrati. To je normalno i očekivano, no u ekipi treba da postoji kolektivni duh koji će savladati sve takve probleme", rekao je Halilhodžić, a potom se prisjetio da je on bio u sličnoj situaciji:

"Kad je nepravda, igrači to teško proživljavaju. Prije Svjetskog prvenstva u Španiji 1982. godine bio sam najbolji igrač i strijelac u kvalifikacijama, poslije je došlo do promjene taktike i ja sam 'izvisio', a to sam teško proživljavao. Mislio sam da je prema meni učinjena nepravda, posebno u tim vremenima kada su se stvari gledale po 'ključu', a moje malo duže prezime nije moglo stati u sastav. Ja sam to teško podnio, šta se desilo s Kalinićem, ja ne znam, a Dalić nije trener koji pravi rigorozne i poteze bez razmišljanja. Takva stvar je mač sa dvije oštrice, može se desiti da ima igrača koji isto razmišljaju, a iz ove perspektive je teško reći da li će biti pozitivno ili negativno. Na kraju, selektorova odluka se mora poštovati, koliko god teško bilo to prihvatiti", iskren je bio ovaj nekada sjajni napadač, a danas trener.

Želi odmoriti u narednom periodu

Bh. stručnjak smatra da je reprezentacija Maroka i pored VAR tehnologije oštećena protiv Portugala te da je moguće da se u grupnoj fazi desi neko veliko iznenađenje.

"Poslije drugog kruga će biti poznato više stvari. Moguće je da se desi neko iznenađenje, vidjeli ste kako su Portugal i Španija vrlo teško stigli do pobjeda, sudije igraju veliku ulogu, ja mislim da je Maroko oštećen sudijskim odlukama i da su nezasluženo izgubili", rekao je Halilhodžić koji nije želio komentarisati nastup Japana na smotri najboljih.

Za kraj, Halilhodžić je rekao da je imao neke razgovore sa čelnicima Nantesa u kojem važi za legendu kluba, ali da neće sljedeće sezone s klupe predvoditi ovaj tim. Također je rekao da mu je potreban odmor.

"Razgovarali smo, ali trenutno nema ništa od toga. Vrlo vjerovatno da ću uzeti odmor, potreban mi je u narednom periodu, a da li će doći do promjene, to još uvijek ne znam", završio je Halilhodžić.