Bolne uspomene
100

Halilhodžić Francuzima uporedio "koronavirus izolaciju" i ratno stanje u Mostaru

K. H.
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić u zanimljivom intervju za francuski Le Parisien uporedio je trenutnu situaciju u svijetu s ratom u BiH rekavši da se današnje stanje izolacije ne može porediti s onim što se dešavalo na ovim prostorima.

On je rekao da postoje neke zajedničke tačke između pomenute dvije situacije, ali da u suštini to nije isto jer je za vrijeme rata u BiH bio direktno životno ugrožen.

"Postoje zajedničke tačke između rata i trenutne situacije, ali se generalno ne može porediti. Ja sam bio u Mostaru kada je rat počeo na poziciji sportskog direktora Veleža, a mi smo bili bombardovani svaki dan i neko je mogao poginuti. To je bilo užasno, a i tada su neke aktivnosti prestale. Nisam više mogao raditi, Mostar i Sarajevo su bili okupirani i blokirani, Srbi i Hrvati su nas bombardovali, a moj grad je bio u rukama fašista", kazao je Halilhodžić za La Parisien.

On je istakao da je u to vrijeme morao živjeti u okviru svojih zakona, a mu je porodica bila u Parizu. Naveo je primjere kako je boravio u kući i da je mogao šetati samo u dvorištu gotovo dvije godine.

"Morali smo biti oprezni, a kada sam nakon jednog javnog gostovanja na radiju kritikovao hrvatske fašiste, prijatelj me upozorio da će bombardovati moju kuću. Na deset minuta prije ponoći se to i desilo, 45 minuta je trajalo bombardovanje moje kuće, sakrio sam se u podrum i mogu reći da je to bio najgori period mog života. U potpunosti su mi uništili kuću", prisjetio se Halilhodžić te rekao da mu je žena insistirala da dođe u Pariz, što je poslije i uradio.

Ispričao je i to da su mu fašisti došli pred srušenu kuću i zapalili ono što je ostalo te da je imao sreću što je otišao.

"Volim hodanje i trčanje, ali nema drugog rješenja za ovu situaciju osim da idem u dvorište, bavim se sportom u kući i da poštujem naredbe. Previše smo mi razmaženi, u Evropi vlada drama s državama koje se nisu spremne suočiti s pandemijom. Tužan sam i zabrinut, priroda je jača od čovjeka i nadam se da će politike uzeti u obzir ovu situaciju i reagovati na pravi način", kazao je, između ostalog, za kraj Halilhodžić dodavši da se boji kakve će posljedice ovaj virus ostaviti u Africi.