Nogomet
56

Halilhodžić: Bit će emocija protiv BiH, ali želim pobjedu; Baždarević: Želimo odigrati dobru utakmicu

Klix.ba
Vahid Halilhodžić i  Mehmed Baždarević (Foto: EPA)
Vahid Halilhodžić i Mehmed Baždarević (Foto: EPA)
U finalu Kirin kupa u Japanu, koje će biti odigrano 7. juna u Osaki snage, će odmjeriti reprezentacije Japana i BiH. Na suprotnim stranama će se naći dva bivša bh. nogometna asa Vahid Halilhodžić i Mehmed Baždarević, koji su selektori finalista.

Halilhodžić će s klupe predvoditi Samuraje protiv Baždarevićevih zmajeva. U polufinalu je Japan pobijedio Bugarsku rezultatom 7:2, dok je BiH eliminisala Dansku na penale.

Popularni Vaha s pomiješanim osjećanjima dočekuje utakmicu.

"Naravno, poseban je osjećaj sastati se s reprezentacijom BiH. To je moja rodna zemlja, a u reprezentaciji je mnogo ljudi koje poznajem. Emocija će biti, ali ovo je nogomet i pokušat ćemo pobijediti. Preostala je još jedna utakmica, a mi smo postavili veće ciljeve. Mnogi su bili iznenađeni visokom pobjedom protiv Bugarske. Neće biti lako ponovo postići sedam golova. Moramo zadržati mirnoću, napredujemo, ali još uvijek ima stvari koje moramo popraviti", izjavio je Halilhodžić.

On neće imati na raspolaganju Keisukea Hondu i Shinjija Kagawu, koji su povrijeđeni. Honda ima problema s lijevim koljenom i nije igrao protiv Bugarske, dok je Kagawa zamijenjen tokom utakmice zbog bolova u abdomenu nakon dva postignuta gola.

"Shinji i Honda imaju problema. Želimo da igraju protiv BiH ali će to biti veoma teško. S druge strane, njihovo odsustvo je prilika za druge igrače. Želim vidjeti reakciju svog tima protiv ekipe kakva je BiH. Zmajevi nastupili s nekoliko novih igrača koji su dobro odigrali protiv Danske, čak i nakon crvenog kartona. Jaki su fizički i taktički, moramo se dobro pripremiti", dodao je Halilhodžić.

Selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je rekao da njegovim izabranicima neće biti lakše zbog činjenice da za Japan neće igrati Honda i Kagawa.

"Neće nam biti lakše. Honda i Kagawa su fantastični igrači, ali je Japan izuzetno jak kolektiv sa odličnim individualcima. Utakmica će biti teška, japanski igrači su veoma brzi. Ipak, mi želimo odigrati dobru utakmicu", izjavio je Baždarević.