Selektori uoči prijateljske utakmice
86

Halilhodžić: BiH ide prema Brazilu; Sušić: Bit će to dobra utakmica

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić i Vahid Halilhodžić
Safet Sušić i Vahid Halilhodžić
Reprezentacija BiH će polovinom narednog mjeseca odigrati prijateljsku utakmicu protiv Alžira u gostima. Selektori obiju reprezentacija, Vahid Halilhodić i Safet Sušić, u razgovoru za portal Klix.ba govore o trenutnoj formi svojih igrača i očekivanjima od susreta Zmajeva i Pustinjskih lisica.

BiH je trenutno vodeća u svojoj grupi kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, dok su Alžirci u velikom stilu osigurali učešće na predstojećem Afričkom kupu nacija.

"To će biti zanimljiv susret koji će se igrati na 50. godišnjicu Nogometnog saveza Alžira. Drago mi je što će BiH doći na tu utakmicu, bit će pun stadion i jedan lijep spektakl", kaže Halilhodžić na početku razgovora za naš portal.

Selektor Alžira dodaje kako još uvijek nije odlučeno na kojem će se stadionu odigrati prijateljska utakmica između Zmajeva i Pustinjskih lisica.

"Mislim da će se igrati na velikom stadionu (5. juli 1962., kapacitet 80.200 op.a) iako teren nije najbolji. Vjerujem da bi bio pun navijača. Ipak, odluka o stadionu će biti donesena kasnije", dodaje popularni Vaha.

Halilihodžić kaže kako mu je drago zbog forme u kojoj se Zmajevi nalaze, pogotovo napadači Vedad Ibišević i Edin Džeko.

"To su igrači kojima malo treba da postignu gol i to dosta koristi reprezentaciji BiH koja će ovaj put, misli, izboriti mjesto na jednom velikom takmičenju. Dobro su krenuli i mislim da su na dobrom putu", kaže legenda mostarskog Veleža. Vaha kaže kako je reprezentacija Alžira u velikoj formi i u četiri susreta kvalifikacija za Afričko prvenstvo ubilježili su isto toliko pobjeda.

"Jedino što me zabrinjava su povrijeđeni igrači, to će biti veliki hendikepu u utakmici. Ko će pobijediti, vidjet ćemo. Mogu samo reći da će biti dobra utakmica", kaže Halilhodžić te dodaje kako među alžirskim navijačima vlada veliko zadovoljstvo.

"Efikasnost je bila velika boljka ove reprezentacije. Otkad ih ja vodim, to se uveliko popravilo", kaže Halilhodžić na kraju.

S druge strane, selektor reprezentacije BiH Safet Sušić kaže kako u predstojećoj utakmici protiv Alžira rezultat nije bitan.

"Bit će dobar ambijent za igru pred prepunim stadionom. Oni slave 50 godina postojanja nogomenog saveza. Najvažnije je da ljudima koji dođu na utakmicu prikažemo pravi nogomet, sa puno lijepih akcija i golova. Dobro bi bilo za nas da ostvarimo dobar rezultat, ali u ovom trenutku on nije toliko važan.

Selektor nije krio zadovoljstvo formom Džeke i Ibiševića.

"Dobro je što postižu golove. Meni je najvažnije da oni budu zdravi i u dobroj formi onog trenutka kad bude najvažnije, a to je pred početak nastavka kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo", kaže Sušić za portal Klix.ba.

Sušić je dodao i to kako je ova reprezentativna pauza dobrodošla nakon četiri utakmice u kojima su Zmajevi ubilježili tri pobjede i remi protiv Grčke u gostima.