Liga prvaka
59

Haland briljirao u pobjedi Salzburga nad Genkom: Norvežanin zasjenio mečeve u Dortmundu i Napulju

E. B.
Erling Braut Haland (Foto: AFP)
Erling Braut Haland (Foto: AFP)
Večerašnjim susretima od 21 sat stavili smo tačku na prvo kolo u grupama E, F, G i H Lige prvaka, a prvo ime večeri bio je napadač Salzburga Erling Braut Haland.

Sin nekadašnjeg norveškog reprezentativca Alf-Ingea Halanda je postigao hat-trick u ubjedljivoj pobjedi Salzburga nad Genkom (6:2) i time apsolutno u drugi plan bacio duele Borussia - Barcelona i Napoli - Liverpool.

Haland, koji je nedavno napunio 19 godina, je briljirao u prvom kolu i pogotkom u 2. minuti načeo mrežu belgijskog prvaka. Potom je pogodio u 34. za 2:0, a samo dvije minute kasnije Hwang je povisio na 3:0.

Lucumi je smanjio na 3:1 u 40. minuti, a Haland je kompletirao hat-trick u 45. minuti i na taj način postao prvi igrač u historiji koji je postigao tri pogotka za jedno poluvrijeme u Ligi prvaka.

Do kraja poluvremena Salzburg je postigao još jedan pogodak, a strijelac je bio Szoboszlai u 45+2. minuti. U drugom poluvremenu Genk je smanjio na 5:2 preko Samate u 52., a konačnih 6:2 postavio je Ulmer u 66. minuti susreta.

Na meču Borussia - Barcelona nije bilo pogodaka iako je tri zicera propustio kapiten domaće ekipe Marco Reus, a najveći u 57. minuti kada je Sancho izborio penal, no Reusov udarac sa bijele tačke odbranio je Ter Stegen.

Duel Napoli - Liverpool nije ponudio previše uzbuđenja, a domaća ekipa je slavila rezultatom 2:0. Pogoci su pali u finišu susreta. Mrežu gostiju je načeo Mertens iz penala u 82. minuti, a Llorente je u 90+2. minuti stavio tačku na "i".

Chelsea je izgubio kod kuće od Valencije rezultatom 1:0 (Rodrigo 74.), a u 86. minuti Barkley je promašio penal za izjednačenje.

Ajax je lagano trijumfovao protiv Lillea sa 3:0 (Promes 18., Alvarez 50., Tagliafico 62.), a Leipzig je trijumfovao u gostima kod Benfice rezultatom 2:1. Werner je postigao oba pogotka za goste (69. i 79.), dok je Seferović postigao utješni pogodak za Benficu u 84. minuti susreta.

Rezultati i tabele: