Kvalifikacije za EP
83

Hadžibegić "spušta" loptu: U novembru će se sve rješavati, teško je bez tri standardna igrača

H. H.
Faruk Hadžibegić i Nemanja Bilbija (Foto: E. M./Klix.ba)
Faruk Hadžibegić i Nemanja Bilbija (Foto: E. M./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić govorio je o pripremama naše selekcije za predstojeće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, istakavši da te utakmice neće biti presudne za plasman na Euro.
Pripremama nogometne reprezentacije BiH danas se priključio i kapiten Edin Džeko koji je u subotu igrao finale Lige prvaka, te se naknadno pridružio saigračima.

"Dolaskom Džeke kompletirana je ekipa. Drago mi je da je zdrav, jeste da je umoran, a danas i sutra ćemo vidjeti kakve su njegove fizičke mogućnosti", rekao je selektor.

Hadžibegiću na raspolaganju na jutrošnjem treningu nije bio Benjamin Tahirović. Veznjak je zbog bolova u preponi i natkoljenici s medicinskim timom otišao na ultrazvuk, a sada se čekaju rezultati.

Istovremeno, van stroja su Rade Krunić, Ermedin Demirović i Dennis Hadžikadunić.

"Vrlo je teško spremati ekipu bez tri standradna igrača. Portugal je jedan od favorita u evropskom nogometu, ali ne bojimo se nikoga i pokušat ćemo napraviti sve što možemo", riječi su selektora.

Konačno, smatra da naredne dvije utakmice nisu presudne i da je najbitnije stanje na tabeli na kraju kvalifikacija u novembru.

"Naš cilj je da budemo među prve dvije ekipe u novembru. Prema mojoj procjeni tada će se stvari rješavati. Zadovoljan sam atmosferom u ekipi, a sigurno će biti zadovoljstvo igrati pred 80.000 gledalaca u Lisabonu. Niko više ne želi da se ponove oscilacije s prethodne dvije utakmice, a mislim da imamo kapaciteta, talenta i želje da napravimo dobar rezultat", dodao je Hadžibegić koji je poručio da je naša repezentacija spremna da igra u svim taktičkim sistemima.

Najbolji igrač Premijer lige BiH Nemanja Bilbija poručio je da se raduje utakmici u Portugalu i da će svaku priliku objeručke pokušati iskoristiti.

"Atmosfera u ekipi je jako dobra i imamo sve uslove da se dobro pripremimo za Portugal. Ova utakmica za mene stiže kao kruna svega što sam do sada napravio i ukoliko mi se ukaže šansa barem sekundu, pokušat ću je najbolje iskorisiti", izjavio je napadač Zrinjskog.

Podsjetimo, nogometaši BiH će u trećem kolu kvalifikacija za Euro igrati u gostima kod Portugala 17. juna u Lisabonu, a u četvrtom kolu u Zenici dočekuju Luksemburg 20. juna.