Nema Zolotića i Barišića
322

Hadžibegić obrazložio svoj prvi spisak: Huseinbašić me iznenadio, Mešanović može i na krilo

D. P.
Hadžibegić je objavio svoj prvi spisak (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je svoj prvi spisak objavio, a onda se medijima obratio novi selektor reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić.
Selektor Hadžibegić prvo se osvrnuo o broju igrača koje je pozvao, jer je spisak sa 23 igrača proširio na 25. Kaže da je razlog za to mogućnost povreda u posljednjim klupskim utakmicama.

"Ovo je prvi spisak kojeg sam sastavio. Odlučio sam se da u startu budu 23 igrača, ali povrede i neke druge stvari su me natjerale na razmišljanje i u konsultacijama sa stručnim štabom, odlučio sam se na 25 igrača. Svašta se može desiti na predstojećim utakmicama u klubovima", rekao je selektor na otvaranju konferencije za medije.

Hadžibegić je pozvao Nemanju Bilbiju, jedinog igrača iz Premijer lige. Obrazložio je tu odluku i poručio da je razmišljao o još najmanje dvojici igrača iz domaćeg šampionata.

"Bilbiju sam želio pozvati u svakoj soluciji, razmišljao sam o još jednom ili dvojici iz Premijer lige, obišao sam dosta utakmica. Bilbija zaslužuje da bude na spisku. Bez domaće lige, nema jake reprezentacije i ovo je samo neki početak. Ima i drugih igrača o kojima smo razmišljali. Bilo bi prerano i pretenciozno da smo krenuli u to s više igrača iz Premijer lige. Nisam htio da kvarim neku dinamiku od prošlog selektora", ističe Hadžibegić.

Od brojnih mlađih i novih igrača, koji su se spominjali mjesecima, samo Benjamin Tahirović je tu, dok nema Saida Hamulića, Petra Zovke ili Denisa Huseinbašića.

"Od mlađih igrača imate Tahirovića, koji će prvi put biti s nama. Bio je tu Huseinbašić, koji je u zadnji moment rekao da želi da razmisli šta je najbolje za njega. U jednom momentu sam mislio da je gotovo i da je naš. Razmišljali smo o golmanu Zovki, Hamuliću... Oni neka stoje za naredna okupljanja. O Huseinbašiću samn a predstavljanju rekao da ne želim niti se možemo odricati bilo kojeg igrača. Igrama je skrenuo pažnju na svoj kvalitet. Obavili smo više sastanaka i iznenađen sam malo jer sam mislio da će odmah prihvatiti. Želi razmisliti jer navodno ima ponudu da igra za Njemačku. Daj Bože da dođemo u situaciju da mi možemo reći kako želimo sada da razmislimo", objasnio je selektor.

Najviše pažnje privuklo je pozivanje 31-godišnjeg Jasmina Mešanovića, nogometaša mađarske Kisvarde koji je ove sezone postigao pet pogodaka na 28 utakmica u Mađarskoj.

"Znam da zadnji period nije bio pozivan. Meni je bilo pitanje bočnih igrača, tako da u razmišljanju o tome, uz Stevanovića i Duljevića, a u Kisvardi igra bočnog igrača. Igra na krilu i tu sam ga računao", ističe Hadžibegić.

Naš selektor se osvrnuo i na taktiku, da li će igrati s tri defanzivca nazad. Kaže da će obaviti sastanak s igračima.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Imam ideju oko toga. Naši igrači, sve koje sam obišao, igraju u svim mogućim sistemima. Kad dođu na pripreme, vidjet ćemo gdje se najbolje osjećaju. Ima nekih igrača koji ne igraju poput Hadžikadunića, s kojim sam razgovarao", ističe selektor.

Selektor je ponovo progovorio o Saidu Hamuliću, koji je prešao u Toulouse i počeo je igrati za francuskog prvoligaša.

"Hamulićev trener je moj kućni prijatelj. Izuzetno ga cijeni, ali doveli su ga jer žele da igra, ali čekaju da se malo uigra i adaptira", dodaje Hadžibegić i nastavlja o tome da li je Nemanju Bilbiju pozvao samo "reda radi":

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Bilbiju nisam pozvao reda radi. Naši treneri rade u teškim uslovima i rade dobro, ekipe napreduju. Nisam ga zvao reda radi, ali kada imate Džeku, Prevljaka i ostale, onda je teško dobiti šansu", zaključio je selektor.

Hadžibegić navodi da želi svim silama do pobjeda u svakoj utakmici kvalifikacija, bez obzira na protivnika te da bi bio zadovoljan samo sa svih šest bodova u duelima protiv Islanda i Slovačke.

"Sve dok se matematički ne kvalifikujemo, neću reći da smo se kvalifikovali. Matematika kaže da te samo deset pobjeda vodi na Euro. Dovoljno iskustva imam, da sam dobivao i gubio utakmice i to ništa ne znači. Apsolutno se nadam da ćemo imati šansu da pobijedimo. Posmatrali smo ih u utakmicama u januaru i februaru. Želja i namjera nam je da odmah dobijemo prve utakmice, ali nisam tip koji će sumnjati i radovati se poslije prve utakmice", dodaje.

Najviše pažnje privukla je situacija Nermina Zolotića koji na stoperskoj poziciji briljira u jednoj od najjačih evropskih liga, u Portugalu. No, na spisku ga nema.

"Zolotić je na spisku, razmišljali smo o tome. Znam da on igra u Portugalu. Prvi put sam rekao da koristim listu koju smo rekli od prije mene. Nisam mogao pozvati sve, koji su na listi, ali je tu na spisku reprezentativaca bio pozvan ovoga puta ili ne. Menalo je moj lični izbor, možda sam pogriješio", dodao je selektor.

Selektor Hadžibegić je otkrio da Haris Duljević nije povrijeđen, već zbog taktičkih zamisli je izašao rano iz igre u protekloj utakmici. Još jedno ime, o kojem se dugo raspravljalo, je mladi Adrian Leon Barišić, koji igra sjajno u Osijeku.

"Razmišljali smo i o Barišiću. Ovdje treba i iskustva, u ovom momentu to je taj izbor. Hvala Bogu da imamo više igrača da se možemo opredijeliti za svakog od njih. Za Miličevića, gledajući i visinu protivnika, igra standardno u Ligi nacija", zaključio je Hadžibegić.