Nogomet
13

Hadžibegić o ostanku Baždarevića u reprezentaciji: Potreban nam je kontinuitet, nije rješenje mijenjati trenera

Piše: D. B.
Faruk Hadžibegić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Faruk Hadžibegić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što je postalo jasno da će Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH dati povjerenje selektoru Mehmedu Baždareviću te da će on potpisati novi ugovor, bh. nogometni stručnjak Faruk Hadžibegić je pozdravio takvu odluku.

Hadžibegić je istakao važnost kontinuiteta, ali i iskorištavanja punog potencijala našeg državnog tima. Ipak, još uvijek nije prežalio to što Zmajevi neće igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj naredne godine.

"Nema se tu šta puno reći, NSBiH je odlučio uraditi tako, a i ja sam uvijek za kontinuitet. Nije uvijek rješenje mijenjati trenere. Međutim, ja se još uvijek nisam pomirio s činjenicom da se nismo plasirali na Euro, jer smo imali ekipu za taj cilj. Moramo iskoristiti naše kvalitete, nadam se da ćemo to uspjeti u budućnosti", izjavio je Hadžibegić.

Govoreći o kvalifikacijskoj grupi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, rekao je da našu reprezentaciju čeka težak zadatak protiv Belgije, Grčke, Estonije i Kipra.

"Moramo igrati protiv najjačih. Imamo kvaliteta da se plasiramo na SP i vjerujem da ćemo to ostvariti. Ipak, moramo se dokazati na terenu u jednoj ozbiljnoj grupi. koja nije nepremostiva", kazao je bh. stručnjak.

Nastupima naših reprezentativaca je zadovoljan.

"Forma naših igrača je zadovoljavajuća, većina bilježi nastupe u klubovima. Ako je neko rezerva, to nije neuspjeh, jer se radi o velikim klubovima s velikim igračkim potencijalom. Danas u Evropi svi osim Lionela Messija i Cristiana Ronalda mogu biti rezerve", dodao je Hadžibegić.

On smatra da aktuelne zvjezde našeg državnog tima moraju i dalje biti oslonac ekipe.

"Imamo mi dobrih i malo manje dobrih igrača, ali oslonac ekipe još uvijek moraju biti Edin Džeko, Miralem Pjanić, Emir Spahić i Vedad Ibišević, a ne treba zaboraviti ni Muhameda Bešića i Seada Kolašinca. Milan Đurić je također sjajan. Mi imamo potencijala, talentima treba dati priliku", riječi su našeg sagovornika.

Odličnom formom preporođenog Vedada Ibiševića u dresu Herthe uopće nije iznenađen.

"Za mene nikad nije bio upitan", jasan je bio Hadžibegić.

Iako od 2011. godine nije u trenerskom poslu, on se i dalje bavi samo najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

"Bavim se samo nogometom, sve što radim vezano je za ovaj sport", završio je Hadžibegić.