Izjava za Klix.ba
238

Hadžibegić o Maradoni: Otišao je prerano, u ratu je igrao humanitarni meč za BiH

K. H.
Foto: Klix.ba/Crop EPA
Foto: Klix.ba/Crop EPA
Sadašnji selektor nogometne reprezentacije Crne Gore i legenda bh. nogometa Faruk Hadžibegić imao je priliku igrati protiv preminulog Diega Maradone te uz to i privatno provoditi vrijeme s njim, a kako kaže, Argentinac je bio prijatelj naše Bosne i Hercegovine.

Ono što je svakako najzanimljivjie, a što nam je Hadžibegić ispričao na početku, jeste činjenica da je s Maradonom u Istanbulu igrao humanitarnu utakmicu za BiH tokom agresije 90-tih godina.

"Iz Argentine je došao u Pariz, a nakon toga smo zajedno letjeli avionom za Istanbul na jednu humanitarnu utakmicu koja se igrala za našu Bosnu i Hercegovinu. Prihvatio je naš poziv, kao i brojne druge humanitarne pozive u to vrijeme, podržao je manifestaciju i pokazao se kao prijatelj naše države", kaže Hadžibegić i nastavlja:

"Bio je veliki čovjek, humanista prije svega, vjerujem da je u to vrijeme svakodnevno pružao pomoć ljudima širom svijeta, na ovaj ili onaj način. To bi bio prvi utisak, nešto što je ipak iznad svega ostalog", rekao nam je Hadžibegić na početku rekavši kako je Maradona u to vrijeme bez problema mogao doći iz Argentine i bez bilo kakvog dodatnog maltretiranja, što je tada često bio slučaj.

Nakon toga, prisjetio se kako je protiv jednog od najboljih igrača svih vremena igrao 1990. godine na Svjetskom prvenstvu u dresu bivše države Jugoslavije.

"Obilježila nas je ta utakmica na Svjetskom prvenstvu, ti si tačno tu mogao vidjeti da je on bio broj jedan u svijetu nogometa. Vodio je ekipu s takvim fair-playjom, lider kakvog svijeta dugo neće imati. Moram reći i da je on imao još puno godina ispred sebe i da smatram da nas je prerano napustio. Veliki čovjek, zaista, to se prvo mora reći, o nogometu je govorio na terenu...", kazao je za kraj Hadžibegić.

Hadžibegić, koji ima 61 godinu, kratko je 1999. godine vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a sjedio je na klupi brojnih drugih klubova.

Maradona se smatra jednim od najvećih nogometaša svih vremena, vrhunac karijere doživio je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine kada je s Argentinom osvojio Mundijal. Igrao je za Argentinos Juniorse, Bocu Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's. Dres Argentine nosio je 90 puta, a za Gauchose je postigao 34 pogotka.

Ostat će upamćeno da je vodio tada "mali" Napoli do dvije titule u Seriji A 1987. i 1990. godine što je jedan od najvećih podviga u svijetu nogometa.