"Vrijeme je da odemo na Mundijal"
11

Hadžibegić: Igra reprezentacije treba da se vrti oko Ibiševića

Razgovarao: Edin Isanović
Faruk Hadžibegić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Faruk Hadžibegić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uoči prvih mečeva naše nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu razgovarali smo sa bivšim selektorom Farukom Hadžibegićem.

Na početku je istakao kako naš državni tim ima potrebu i obavezu da stigne u što bolju situaciju pred nastavak kvalifikacija, odnosno da pokuša osvojiti šest bodova u dvije uvodne utakmice.

"Generalna ocjena svih ljubitelja nogometa jeste da nikada u isto vrijeme nismo imali ovako dobru ekipu i prihvatljiviju grupu. Vrijeme je da odemo na Mundijal. Uvijek smo blizu, ali na kraju ostanemo u čekaonici. Zaista, odužilo se. Ako se ne plasiramo, bit će to neuspjeh“, ističe Hadžibegić za Klix.ba i dodaje kako smo majstori u potcjenjivanju drugih, te da ovaj put trebamo biti oprezniji sa izjavama.

"Već imamo dosta iskustva u kvalifikacija, imamo reprezentaciju koja iz dana u dan igra sve bolje i dosta igrača koji nastupaju u kvalitetnim ligama. Znači, imamo sve komponente da budemo zahtijevni. Svaka reprezentacija koja je sa nama u grupi kvalitetna je na svoj način. No, koliko će oni biti teški za nas, tako ćemo i mi biti opasni za njih. Oni znaju da smo mi neugodni i jaki“, naglašava popularni Hadžija.

Svi vjerujemo u Pjanića

Na pitanje da li bi Edinu Džeki bilo bolje da je promijenio sredinu, nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Jugoslavije, odgovorio je:

"Svakom reprezentativcu naše zemlje šteta je kada konstantno ne igra za svoj klub. Da li je Džeko pogriješio što je ostao u Cityju - ne znam. Sad svi možemo govoriti šta bi voljeli i šta bi htjeli. Ja sam, prije nego što je preselio u Englesku, rekao da bi mu bilo najbolje da je otišao u Bayern. Ipak, na ovo pitanje jedino može odgovoriti Edin. Međutim, nemojte zanemariti činjenicu da je otišao u veliki klub koji je aktuelni prvak u kolijevci nogometa. Sa te strane nije ništa pogriješio. Mislim da on ima kvalitet da se nametne u Manchester Cityju“.

Za Miralema Pjanića imao je samo riječi hvale:

"Njega pratim dugo vremena. Volio bih da je ranije otišao u italijansku ligu. To je za njega pravi test, a ako ga je Roma pozvala znači da ima 'ono nešto'. On to treba potvrditi, a mislim da već to radi. Na pravom je putu. Mi u njega ulažemo velike ambicije i dajemo mu veliko povjerenje. Nadamo se da će to vratiti tokom kvalifikacionih utakmica“.

Vedo pogađa tako vješto, majstorski

Za napadača Stuttgarta Vedada Ibiševića kazao je kako ga poznaje dugo vremena i da je izuzetno opasan u suparničkom šesnaestercu.

"Kako god ovo neko shvatio smatram da je igrač oko kojeg bi se trebala napraviti igra reprezentacije - Vedad Ibišević. To mislim kao navijač. Momak je kompletan, pravi igrač. Pogađa tako vješto, majstorski", kaže Hadžibegić.

Hadžibegić je pohvalio i kapitena Zmajeva Emira Spahića. Istakao je kako u njega ima veliko povjerenje.

"Sa Emirom često razgovaram. Očekujem od njega da će sve svoje saigrače u ovim kvalifikacijama povesti kao pravi kapiten, da će nas mnogo obradovati. To je čovjek mog povjerenja. Šta god da bude, on će biti odgovoran i on to zna“, poručio je naš sagovornik.

Sarajevo treba da se nametne kao lider bh. nogometa

Bivši selektor našeg nacionalnog tim aktuelni je ambasador bh. nogometa. On podvlači kako mandat ovog tijela ističe 22. novembra ove godine.

"Drago mi je da smo učestvovali u ozdravljenju bh. nogometa. Mislim da smo uspjeli napraviti neke pomake i vratiti povjerenje. Imamo rezultate i treba to nastaviti, pogotovo naši zamjenici. Oni će imati moralnu obavezu, jer smo iz jedne crne tačke, kada je bila suspenzija, došli u situaciju da su nam sada vrata otvorena. Pored mene tu su bili Sergej Barbarez i Duško Bajević. Svi znamo da je na čelu Komiteta za normalizaciju Ivica Osim Švabo. Zaista je bilo zadovoljstvo raditi sa tim ljudima", rekao je Hadžibegić.

Premda je u ranijim istupima u medijima kritikovao rad u FK Sarajevo, istako je kako su sada vidljivi veliki pomaci.

"Koliko sam prije bio nezadovoljan, sada sam pozitivno iznenađen i zadovoljan. Drago mi je da je Bordo tim na vrhu tabele. Definitivno, stvari idu nabolje. Tim sa Koševa treba da se instalira kao lider u bh.nogometu. Uz jako i kvalitetno Sarajevo i ostali mogu da napreduju. Koliko god sam ja subjektivan, jer se radi o timu mog života, mislim da je Sarajevo klub koji ima ime i prezime. To se treba cijeniti. Jako, jako sam zadovoljan kako im trenutno ide", zaključio je Faruk Hadžibegić.