Rame uz rame s velikanima
19

Haaland je mašina koja ne posustaje, u Ligi prvaka ima više golova nego nastupa

D. B.
Erling Haaland (Foto: EPA-EFE)
Erling Haaland (Foto: EPA-EFE)
Norveški nogometaš Borussije Dortmund Erling Haaland je nogometna mašina koja ne pokazuje znakove da usporava, a to pokazuje i njegova statistika u Ligi prvaka.

Kada se pojavio pred očima nogometne javnosti, Haaland je odmah postao superzvijezda, a u posebno dobroj formi je u Ligi prvaka. U srijedu je ponovo zatresao mrežu kada je ekipa Dortmunda rezultatom 2:1 pobijedila Bešiktaš.

Otkako je došao u njemački klub, Haaland je sve bolji, a da će biti sjajan nogometaš nagovijestio je dok je bio član Red Bull Salzburga i Moldea.

Haaland u jednom nastupu u Ligi prvaka ove sezone ima jedan pogodak, prošle godine je postigao 10 golova u osam utakmica, kao i dva gola u dvije utakmice nakon zimskog transfera u Dortmund u sezoni 2019/2020. U grupnoj fazi iste sezone je postigao osam golova u šest utakmica iako je Salzburg bio u istoj grupi s Napolijem i Liverpoolom.

Dosad je Haaland upisao 17 nastupa u Ligi prvaka, a postigao je čak 21 pogodak. Njegova statistika u Evropi je jednako impresivna te ima 25 pogodaka u 23 odigrana meča kada se uzmu u obzir nastupi u Evropskoj ligi i kvalifikacijskim utakmicama ovog takmičenja.

Poređenja radi, Luis Suarez je postigao 26 golova u 67 utakmica Lige prvaka, Hernan Crespo ima 25 pogodaka u 65 utakmica, Wayne Rooney 30 u 85 mečeva, dok je Samuel Eto'o uspio postići 30 golova u 78 nastupa. Tu je i Antoine Griezmann s 25 golova u 71 utakmici, kao i Kylian Mbappe s impresivnih 27 golova u 46 utakmica.

Haaland je zastrašujuće ubojit napadač te se njegov golgeterski učinak, uprkos manjem uzorku, može porediti s onim koji imaju Cristiano Ronaldo (135 golova u 177 utakmica, 0,76 golova po utakmici), Lionel Messi (120 golova u 150 utakmica, 0,8 golova po utakmici), Robert Lewandowski (75 golova u 97 utakmica, 0,77 golova po utakmici) i Ruud van Nistelrooy ( 56 golova u 73 utakmice, 0,77 golova po utakmici).

Mnogo je velikih klubova koji naredne sezone žele dovesti Haalanda, a onaj koji u tome uspije, ima zagarantovane pogotke na evropskoj sceni.