U dvije različite sezone
50

Haaland ima nove otkupne klauzule, City se osigurao astronomskim obeštećenjem

K. H.
Erling Haaland (Foto: Twitter)
Erling Haaland (Foto: Twitter)
Iako je norveški nogometaš Erling Haaland ovog ljeta prešao iz Borussije Dortmund u Manchester City, njegova dugoročna budućnost u ovom klubu nije sigurna zbog dvije otkupne klauzule koje je danas otkrila španska Marca.

Haaland je potpisom za Manchester City postao drugi najplaćeniji igrač u Premiershipu nakon Cristiana Ronalda, no ono na šta je Marca posebnu pažnju posvetila su dvije različite otkupne klauzule koje Haalnd ima za 2024. i 2025. godinu.

Ugovor Haalanda s Manchester Cityjem vrijedi do 30. juna 2027. godine, a ukoliko se ispune određeni uslovi s postizanjem minimalnih sportskih ciljeva, onda će Haaland imati mogućnost "raskida ugovora", odnosno otvorit će mu se mogućnost da kroz otkupnu klauzulu promijeni sredinu.

Na kraju druge sezone, tačnije u ljeto 2024. godine, otkupna klauzula za Haalanda će iznositi 200 miliona eura, a na kraju treće sezone, tačnije 2025. godine, ona će iznositi 175 miliona eura.

U Njemačkoj su ranije pisali da bi ta klauzula trebala biti manja i blizu 140 miliona eura, no jasno je da je Manchester City uradio sve da se u potpunosti zaštiti od drugih ekipa i s tim u vezi "osigurali" su Haalanda s ogromnim otkupnim klauzulama.

Upravo su otkupne klauzule način na koji je Haaland prešao iz Salzburga u Borussiju Dortmund za 20 miliona eura, a na isti način je napustio i ovaj njemački klub jer je Manchester City platio 70 miliona eura za njegov transfer.

Haaland je za Borussiju Dortmund odigrao ukupno 89 mečeva, a postigao je 86 pogodaka i pri tome upisao 23 asistencije. Iako ima samo 21 godinu, u karijeri je već postigao ukupno 135 pogodaka uz 36 upisanih asistencija.