Prema Transfermartku
5

Guardiola, Klopp, Mourinho: Ko je najrastrošniji nogometni trener na svijetu?

N. K.
Pep Guardiola, Jurgen Klopp i Jose Mourinho (Foto: Twitter)
Pep Guardiola, Jurgen Klopp i Jose Mourinho (Foto: Twitter)
Raskošne navike trošenja Pepa Guardiole donijele su mu brojne kritike za vrijeme njegovog vrhunskog vođenja ekipa.

Iako ga mnogi hvale zbog njegove revolucionarne taktike i nepokolebljive predanosti estetski ugodnoj filozofiji, drugi su njegova dostignuća označili kao ništa drugo nego proizvod agresivne potrošnje na tržištu transfera.

Bez obzira na nečiji stav, nema sumnje da je tokom svoje karijere, posebno za vrijeme provedenog u Manchester Cityju, trošio ogroman novac na transfer tržištu.

Ali ekstravagancija Katalonca daleko je od anomalnog slučaja.

Koristeći podatke prikupljenje od Transfermarkta, rangirali smo 15 najrastrošnijih trenera od sezone 2016/17.

Međutim, s januarskim prijelaznim rokom koji se bliži, ovaj će spisak možda biti podložan promjenama kada se ukaže prilika za nove transfere u novoj godini.

Evo trenutne liste...

15. Julen Lopetegui (ukupna potršonja 338 miliona eura) 14. Nuno Espirito Santo (405,25 miliona eura)

13. Zinedine Zidane (423 miliona eura) 12. Leonardo Jardim (438,1 miliona eura) 11. Carlo Ancelotti (449,87 miliona eura)

10. Jurgen Klopp (525,85 miliona eura) 9. Thomas Tuchel (528,1 miliona eura) 8. Maurizio Sarri (599,3 miliona eura) 7. Jose Mourinho (611,1 miliona eura)

6. Massimiliano Allegri (623,43 miliona eura) 5. Unai Emery (645,45 miliona eura)

Važno je napomenuti da je 372,5 miliona eura ukupne cifre Unaija Emeryja potrošeno za vrijeme njegovog boravka u PSG-u, ali njegovo 5. mjesto još uvijek služi kao osuđujuća optužnica za njegovu funkciju trenera Arsenala. Pitanje je koliko će trenutni trener Villarreala imati podršku na tržištu u budućnosti ukoliko bude imenovan na još jednom poslu visokog profila.

4. Diego Simeone (650,7 miliona eura)

Majstor mračne umjetnosti hvaljen je zbog svog pragmatizma za vrijeme dok vodi Atletico Madrid, ali njegov ukupan izdatak potkopava auru autsajdera koja je okružila veliki dio napretka njegove ekipe posljednjih godina. Izašavši iz sjene Reala i Barcelone te ostvarujući neke velike transfere posljednjih nekoliko godina, reputacija Simeonea pretpjela je značajnu transformaciju.

3. Antonio Conte (677,82 miliona eura)

Antonio Conte je osvojio "bronzanu medalju" za svoje trošenje na transferima u Chelseaju i Interu. Budući da Nerazzurri nastoje okončati Juventusovu beskrajnu nadmoć u Seriji A, Conte je bio podržan s transferima u vrijednosti od 387,42 miliona eura otkako je preuzeo Inter.

2. Ernesto Valverde (774,6 miliona eura)

Neki od poslova koje je Barcleona vodila posljednjih godina nisu bili ništa drugo do simbolični, a Ernesto Valverde nadzirao je veći dio toga. Potezi s dovođenjem Philippea Coutinha, Antoinea Griezmanna i Ousmanea Dembelea pokazali su se posebno slabašnim transferima.

1. Pep Guardiola (924,91 miliona eura)

Gospodin trener čekovne knjižice. A i ko bi drugi bio na vrhu liste? Potragu Pepa Guardiole za slavom u Manchester Cityju masovno je finansirao šeik Mansour, a ukupna brojka ovdje svjedoči o tome koliko snažno podupire Španca. Dok se City ne domogne Lige prvaka, teško je zamisliti scenarij u kojem će se taj nivo potrošnje početi usporavati.