Inicirao politički sukob
0

Guardiola: "Katalonija ima vlastiti jezik i granice"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trener aktuelnog europskog i španskog prvaka Barcelone, Josep Guardiola, potaknuo je političku svađu čiji korjeni u Španskoj datiraju još od doba “Građanskog rata”, svojim komentarima nakon utakmice 6. kola grupe F Lige prvaka.

Barcelona je u Kijevu pobijedila Dinamo 2-1, osigurala prvo mjesto u skupini i plasman u osminu finala, a Guardiola je poslije na press konferenciji na određena pitanja odgovarao samo na katalonskom jeziku.

Na pitanje jednog od ukrajinskih novinara zašto je Guardiola tako postupio, budući da ih osim katalonskih novinara ostali nisu razumjeli, jer UEFA nije angažirala katalonskog prevoditelja, Guardiola je rekao:

"Mi smo zemlja sa vlastitim jezikom i granicama. Oni koji katalonski jezik znaju govoriti, ga i koriste", rekao je Guardiola, nakon čega je zaradio aplauz katalonskih novinara.

Autonomija određenih španjolskih pokrajina poput Katalonije, Baskije i Galicije vječito je aktueno pitanje španske politike, a problemi širokog opsega sežu od učenja primarnog jezika u školama, do distribucije resursa od strane vlade.