Nogomet
1

Guardiola: Imam dvije napadačke opcije i obje su dobre

Totalsport
"Mario Gomez može imati budućnost u Bayernu. Arjen Robben je za mene dar", izjasnio se novi Bayernov trener Pep Guardiola o dvojici napadača kojima je navodno suđeno napustiti bavarskog velikana ovoga ljeta.

Gomez je prošle sezone, pod vodstvom bivšeg trenera Juppa Heynckesa, bio u debeloj sjeni Marija Mandžukića. Zatražio je odlazak iz kluba jer se ne želi više zadovoljavati "mrvicama". Arjen Robben je, pak, još od januara, kada je objavljeno da će Guardiola od iduće sezone naslijediti Heynckesa, bio "osuđen" na odlazak s Allianz Arene, jer navodno nije igrač po mjeri španskog stručnjaka.

"Mario Gomez je s nama jer je on Bayernov igrač. Radio sam s njim ove sedmice i bio je vrlo profesionalan. Robben je dar za mene, jer je u pitanju vrlo inteligentan igrač", rekao je Guardiola, demantujući priče kako ne računa na usluge spomenutog dvojca.

"Moja prva sedmica u Münchenu je bila vrlo dobra u smislu edukacije i upoznavanja s igračima. Svi smo naučili mnogo. Igrači i klub su mi pomogli puno. Oni su mi pomogli s jezikom i ponudili mi puno podrške. Imam mnoštvo planova. Iskoristio sam ovo razdoblje kako bih ustanovio na kojoj poziciji mi određeni igrači mogu igrati i šta mogu ponuditi", dometnuo je bivši trener Barcelone.

Istaknuo je kako na taktičkom planu ne želi praviti velike promjene u odnosu na svog prethodnika Juppa Heynckesa, koji je prošle sezone s Bayernom osvojio trostruku krunu, Ligu prvaka, Bundesligu i DFB-Pokal, odnosno, sve što je mogao. Ipak, Guardiola insistira na nekim navikama iz Barcelone…

"Ne volim kada suparnička ekipa ima loptu u posjedu. Želim da moja ekipa što više ima loptu. Jupp Heynckes je odradio odličan posao. Moj posao je nastaviti tamo gdje je on stao. Tim ima vrlo inteligentan stil igre. Osvojila je Ligu prvaka, odigrala tri finala tog takmičenja u četiri sezone. Imam samo nekoliko ideja što još mogu dodati kako bi ekipa bila još bolja. Navijači plaćaju veliki novac za ulaznice, želimo im se odužiti davanjem puno golova", kazao je Guardiola.

"Imamo u vidu različite sisteme igre. Napravio sam planove za igru s napadačem i s 'lažnom devetkom'. Obje opcije mi se dopadaju", još je dodao.