Nermin Šabić za Klix.ba
0

"Grci su incidentni, naši igrači i gledaoci trebaju biti oprezni"

Piše: Edin Isanović
Nermin Šabić
Nermin Šabić
Bivši bh. nogometni reprezentativac Nermin Šabić igrao je protiv Grčke obje utakmice u okviru kvalifikacija za plasman na Mundijal 1998. godine u Francuskoj. On je bio u našem državnom timu kada su se stvarali temelji. BiH je 1. septembra 1996. godine poražena u gostima sa visokih 3:0, dok su na Koševu, uz sjajnu igru, izabranici Fuada Muzurovića izgubili 1:0.

Šabić se sa nostalgijom sjeća meča na stadionu Ethniko Stadio Kalamatas.

"Pamtim dobro taj okršaj i visok poraz. U to vrijeme bilo je dosta starijih igrača poput Omerovića i Baždarevića. Svi smo igrali srcem za BiH. Objektivno, tada je Grčka bila puno bolja i zasluženo je slavila u prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici našeg nacionalnog tima“, naglašava Šabić za Klix.ba.

On tvrdi kako je u pomenutom dvoboju igrao lijevog beka, dok je na Koševu, sedam mjeseci poslije, zauzeo mjesto na desnom boku.

"Na našem najvećem stadionu protiv Grka odigrali smo fenomenalnu utakmicu. Imali smo nekoliko izvanrednih prilika. Nažalost, nismo ih iskoristili i kažnjeni smo pogotkom Frantzeskosa u 72 minuti. Mrežu je zatresao iz slobodnjaka. Sjećam se da je bio pun stadion koji je zanijemio nakon gola. Do kraja utakmice nismo uspjeli izjednačiti i to je za mene jedan od najtežih poraza u karijeri. Pamtim da su pojedini gledaoci ostali nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na tribinama. Tugovali su, a padala je kiša“.

Popularni Šaba kaže kako u petak na Bilinom Polju očekuje izuzetno tešku utakmicu.

"Grci su bili prvaci Evrope i to se mora poštovati. Ne igraju atraktivno, ali znaju igrati na rezultat. Očekujem neizvjestan meč i priželjkujem našu pobjedu. Mislim da ni remi ne bi bio neuspjeh. Ipak, naši reprezentativci trebaju se čuvati prekida. Grci znaju provocirati, ponekad su i incidentni. Osim toga, i gledaoci koji dođu na utakmicu ne smiju podleći nikakvim pritiscima niti provokacijama kojih može biti“, zaključio je Šabić koji kaže kako najviše vremena provodi u sopstvenoj školi nogometa.