Premijer liga BiH
113

Grbavica u novom ruhu domaćin meča Željezničara i Tuzle, veliki derbiji u Hercegovini

N. K.
Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar
Tri preostale utakmice 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas, a posebno će zanimljivo biti na Grbavici gdje će Željezničar ugostiti Tuzlu City.

Bit će to prva Željina utakmica na domaćem terenu nakon tri mjeseca pauze, ali i prva otkako je Grbavica zasjala u novom ruhu nakon što je istočna tribina pokrivena krovom.

Plavi igraju dobro u 2020. godini te nakon tri odigrane utakmice nisu primili niti jedan pogodak. Izabranici Amara Osima su osvojili bod kod Radnika i sva tri protiv Zvijezde 09, a u međuvremenu su izbacili Borac u četvrtfinalu Kupa BiH. Imperativ pobjede imaju i danas kako bi ostali u utrci za titulu s najvećim rivalom Sarajevom.

S druge strane, Tuzla City doživljava otvaranje polusezone iz noćne more. Prvo su demolirani na Koševu od Sarajeva, potom su kući remizirali s Veležom, a onda je došlo i ispadanje iz Kupa od Zrinjskog. Pobjeda na Grbavici svakako bi im mnogo značila i nema sumnje da će pokušati iznenaditi Željezničar kako bi najavili izlaz iz krize.

Ova dva rivala su se do sada sastala četiri puta, ali samo jednom na Grbavici kada je Tuzla odnijela sva tri boda. U prvoj utakmici ove sezone podijelili su bodove odigravši na Tušnju neriješeno 2:2.

Veliki hercegovački derbi igraju Široki Brijeg i Zrinjski, a interesovanje za ovaj meč je toliko da su se još jučer rasprodale sve ulaznice. Razlika na tabeli između ova dva tima je svega šest bodova u korist Plemića pa nema sumnje da ovaj duel donosi višestruku korist za konačnog pobjednika.

Izuzetno zanimljivu utakmicu odigrat će Velež i Borac u Vrapčićima. Dok su domaćini bezbrižni u sredini tabele, banjalučki klub s novim trenerom Vladom Jagodićem traži izlaz iz krize kako bi se opet vratili u igru za titulu i pozicije koje vode u Evropu.

Parovi:

Velež - Borac 14:30 Široki Brijeg - Zrinjski 18:00 Željezničar - Tuzla City 18:00

Tabela: