Nogomet
6

Građani žele osvetu protiv Barcelone, težak zadatak za Dortmund protiv Juventusa

Piše: D. B.
Trening Barcelone (Foto: EPA)
Trening Barcelone (Foto: EPA)
Večeras se igraju dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Barcelona i Manchester City te Dortmund i Juventus.

Barcelona - Manchester City

Barcelona i Manchester City se sastaju u osmini finala Lige prvaka drugu sezonu zaredom. Kao i prošle godine, Barca ima prednost uoči revanša, ovog puta je rezultat 2:1 za Katalonce.

Ovo je drugi Cityjev nastup u osmini finala Lige prvaka, a Barcelonin jedanaesti u nizu.

Katalonci su u prethodnih deset godina prošli osam puta, a dva puta su eliminisani i to od engleskih klubova, Chelseaja u sezoni 2004/2005. i Liverpoola u sezoni 2006/2007.

Četverostruki evropski prvak Barcelona ima omjer s engleskim klubovima od 16 pobjeda, 11 poraza i dva remija. Sada traži svoj rekordni osmi plasman u četvrtfinale.

Manchester City je u osminu finala stigao iz grupe E iz koje se plasirao nakon lošeg starta i odličnog završetka takmičenja. Omjer Građana sa španskim klubovima je jedna pobjeda, jedan remi i četiri poraza. City traži svoje prvo četvrtfinale.

Nogometaš Barcelone Sergio Busquets se povrijedio 4. marta protiv Villarreala, a Thomasa Vermaelena nema do kraja sezone.

Kada je riječ o Cityju, suspendovan je Gael Clichy, ali se nakon suspenzije vraća Yaya Toure. Suspenzija prijeti Sergiju Agueru, Edinu Džeki i Pablu Zabaleti.

Borussia Dortmund - Juventus

Dortmund mora poboljšati igru na domaćem terenu ukoliko želi plasman u svoje treće uzastopno četvrtfinale Lige prvaka. To će biti težak zadatak protiv Juventusa koji u Dortmund donosi prednost od 2:1. Njemački bundesligaš ima omjer protiv talijanskih klubova od pet pobjeda, tri remija i šest poraza. Tri od navedenih šest poraza je Borussiji nanio upravo Juventus.

Juventus se bori za svoje tek drugo četvrtfinale od 2006. godine. Posljednji put su u toj fazi nastupili u sezoni 2012/2013. Omjer Stare dame protiv njemačkih klubova je 12 pobjeda i tri poraza.

Ekipa Dortmunda je početkom februara bila na posljednjem mjestu na tabeli u domaćem prvenstvu, a dosad je od 18 mogućih osvojila 14 poena i nalazi se na desetom mjestu. Kevina Grosskreutza nema na terenu od povrede prepona 4. februara. Erik Durm se oporavio i odigrao dvije utakmice za rezerve ovog mjeseca. Nuri Sahin je propustio tri posljednje utakmice zbog povrede, a Matthias Ginter je zadobio lakšu povredu. Oporavili su se Kehl i Sven Bender. Lukasza Piszczeka neće biti zbog povrede skočnog zgloba u prvoj utakmici.

Što se Juventusa tiče, u opasnosti od suspenzije su Lichtsteiner, Morata, Pogba, Pereyra i Vidal. Pirlo nije igrao od prve utakmice zbog povrede lista. Od povrede se oporavio i zaigrao protiv Sassuola Andrea Barzagli. Martina Caceresa neće biti zbog teške povrede skočnog zgloba. Već odavno nema Kwandwoa Asamoaha i Romula, zbog čega više nisu na listi za Ligu prvaka.

Obje utakmice se igraju od 20:45 sati.