Nogomet
249

Građani s nestrpljenjem očekuju Zmajeve u gradu Zmaja od Bosne

Piše: J. H.
Kula Huseina-kapetana Gradaščevića
Kula Huseina-kapetana Gradaščevića
Nogometna A selekcija BiH 22. maja u Gradačcu igra pripremnu utakmicu protiv mlade reprezentacije u okviru priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

Ulazak nogometnog kluba iz njemačkog gradića Sinsheima u Bundesligu itekako je imao utjecaj na nogometnu historiju Bosne i Hercegovine.

Odlične igre Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića u Hoffenheimu, uz komentar Marjana Mijajlovića koji je tada bio član redakcije Sport Kluba, iznjedrit će nadimak "Zmajevi" po kojem je danas nogometna reprezentacije BiH poznata širom svijeta.

Mijajlović osim sporta itekako poznaje historiju, posebno period Osmanskog carstva i borbu za autonomiju Huseina-kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne.

Upravo u Gradačcu, rodnom gradu Gradaščevića, Zmajevi će odigrati posljednju utakmicu prije nego se upute ka Brazilu.

Kako su nam potvrdili građani Gradačca, u ovom gradu, ali i širem regionu vlada nevjerovatno interesovanje za utakmicu bh. reprezentacije.

Inicijativa za odigravanje utakmice krenula je upravo od njihovog sugrađanina i člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Nurdina Peštalića. Također, i selektor Safet Sušić je izrazio želju da Zmajevi na stadionu Banja Ilidža odigraju pripremnu utakmicu.

"Sušiću se svidjela ideja da Zmajevi idu iz Zmajevog grada u Brazil. Početkom ove sedmice dolazili su i predstavnici Nogometnog saveza te potvrdili da su uslovi za odigravanje utakmice idealni. Ovo će biti jedan spektakl za Gradačac jer se prvi put u historiji ovakvo nešto dešava u našem gradu", kaže za Klix.ba pomoćnik općinskog načelnika Hajrudin Hasanbašić.

Prema nacrtu protokola, planirano je da bh. reprezentativci posjete kulu Zmaja od Bosne gdje je predviđen ručak. Nakon toga idu u obilazak industrijske zone u gradu nakon čega slijedi odmor i utakmica.

"Ovo je za nas i građane ovog grada velika čast. Svi smo oduševljeni, ali ne samo ljudi iz Gradačca već i iz Orašja, Modriče i drugih gradova u blizini", dodaje naš sagovornik.

Za ovaj susret će se štampati ukupno 6.500 karata što je kapacitet stadiona. Utakmica je na zakazana 22. maja u 17:30 sati na stadionu Banja Ilidža.