Kompletirano 1. kolo grupe B
266

VIDEO / Gomez pogodio za pobjedu Njemačke protiv Portugala

Piše: N. J.
Nijemci proslavljaju gol Gomeza (Foto: AFP)
Nijemci proslavljaju gol Gomeza (Foto: AFP)
Mario Gomez je donio pobjedu Njemačkoj protiv Portugala u susretu prvog kola grupe B Evropskog prvenstva. Utakmica je odigrana u ukrajinskom Lvivu.

Bila je to utakmica koja i nije ispunila očekivanja ljubitelja fudbala, ali su Nijemci i pored toga ostvarili pobjedu. Prvo poluvrijeme nije, dakle, ponudilo zanimljivu utakmicu kao ni veliki broj prilika, pa je zapamćen ostao tek šut Pepea koji je u 45. minuti pogodio prečku Neuerovog gola. Bila je to najizglednija prilika za pogodak u prvom dijelu susreta. Njemačka je u prvom dijelu imala 61 posto loptu u svom posjedu, ali im to nije donijelo ništa konkretno.

U drugom poluvremenu nastavilo se u istom ritmu, bez previše izrazitih prilika, te se činilo da su obje ekipe zadovoljne remijem. A, onda je došla 72. minuta kada je Khedira uputio sjajan centaršut na Gomeza, koji je još bolje reagovao i udarcem glavom zatresao mrežu Portugala.

Uvidjeli su potom Nijemci da je protivnička odbrana ranjiva te su krenuli nešto ofanzivnije prema golu Portugala, ali bez rezultata, nakon čega su Portugalci krenuli po izjednačenje. Nani je u 84. minuti iz velike udaljenosti pogodio prečku, a potom je i Varela imao odličnu priliku, ali je njegov udarac zaustavio Neuer. Portugalci tako do kraja susreta nisu uspjeli poentirati, te je Gomezov pogodak bio sasvim dovoljan za prva tri boda Njemačke na Euru.

U ranijem terminu, od 18 sati, Danska je u ovoj grupi savladala favorizovanu ekipu Holandije 1:0.

Evropsko prvenstvo, 1. kolo grupe B:

Holandija - Danska 0:1 Njemačka - Portugal 1:0