Susret sedmoligaša
0

Golman dao gol iz vlastitog šesnaesterca

Totalsport
Samu Ashtonu (24), golmanu engleskog sedmoligaša FC Uniteda iz Manchestera, pošlo je za nogom povratnu loptu vlastitog saigrača iz vlastitog 16-erca zabiti u mrežu suparničkog kolege.

S druge strane stajala je gostujuća ekipa Ratford Uniteda, a malobrojna publika svjedočila je nevjerovatnom pogotku postignutom praktično sa sto metara udaljenosti, i to pri neriješenom (0-0) rezultatu. Ashtonovo ispucavanje nakon povratne lopte prevarilo je golmana gostiju Lukea Henriotta. Lopta se jednom odbila od tla, preskočila nesretnog golmana i ušla u mrežu.

Na kraju su domaći slavili 4-0.

Ashton je postigao gol iz teških okolnosti. Golmani ionako rijetko daju golove iz vlastitog 16-erca, a kad zabiju onda je to obično pri ispucavanju "iz ruke". Ashtonov je udarac, uprkos činjenici da je kolegu s druge strane zatekao na spavanju, školski primjer golmanima kako ispucati loptu.

Ashton je inače školovan golman, koji je do 2006. godine branio u mlađim timovima Premierligaša Boltona.

Kad je FC United of Manchester u pitanju, interesantno je da se radi o ekipi koju je oformila grupa stastvenih navijača Manchester Uniteda razočaranih gospodarenjem aktuelnih vlasnika njihovog voljenog kluba, porodice Glazer. Zavjetovali su se navijači da neće na Old Trafford tako dugo dok klub bude imao veze s Amerikancima pa su osnovali vlastiti, krenuvši od najnižeg nivoa takmičenja.