Nogomet
496

Gol-razlika 50:0: Impresivna dominacija SFK 2000 u ženskoj Premijer ligi

Piše: O. T.
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U 8. kolu ženske Premijer lige na stadionu Otoka nogometašice SFK Sarajevo su proteklog vikenda sa uvjerljivih 6:0 savladale ŽFK Radnik Bumerang. Pored stopostotnog učinka, ovaj tim ima i impozantnu gol-razliku 50:0, a ogromne zasluge za to pripadaju trenerici tima Samiri Hurem koja timu ne dopušta da popusti.
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

"Već odavno želim da se tako ponašaju. Pokušavala sam im nametnuti njemačku disciplinu, nije kraj dok ga sutkinja ne odsvira. Kada igramo evropske utakmice sa jačim protivnicima osjetimo koliko oni igraju do kraja i kako nas ne štede", kazala je na početku razgovora Hurem.

Ženski nogometni klub SFK 2000 osnovan je 2001. godine i do sada je 13 puta bio šampion države i redovni je predstavnik naše zemlje u Ligi prvaka za žene. Glad za uspjehom i želja da igraju za gol više ono je što nas posebno fascinira kod ovog tima.

"Da bismo mogli odgovoriti većim zahtjevima, moramo raditi na istrajnosti i odgovornosti. Ako postigneš više golova, više te cijene. Prije sam govorila da ne postižemo puno golova kako bismo držali motiv protivnicima, ali to nije ispalo ispravno", objašnjava Hurem, koja obnaša i funkciju selektorke naše ženske fudbalske reprezentacije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

SFK Sarajevo je i ove sezone bio predstavnik Bosne i Hercegovine u Ligi prvaka za žene, a naš tim je zaustavljen u grupnoj fazi sa učinkom od dvije pobjede i jednim porazom. U ovoj sezoni Premijer lige za žene u osam kola SFK je postigao nevjerovatnih 50 golova i nije primio nijedan.

"Divim se, jer 50 golova je zaista nešto veliko. To je pokazatelj da su djevojke u dobroj formi i da su dobro radile, Uprkos uslovima odigravanja utakmica koji nisu zadovoljavajući i psihloškom padu nakon Lige prvaka, one su radile na sebi i uspjele napraviti takve rezultate. Ja sam prezadovoljna.

Djevojke mnogo rade i pružaju maksimum, a proizvod toga je velika disciplina. Imamo sjajnu igračicu u napadu Armisu Kuč koja od četiri šanse postiže tri gola. Međutim, mi funkcionišemo od golmana do napadača. Isto tako, bez obzira na to ko uđe s klupe, tim ide u istom smjeru", ističe Hurem.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini doživljava ekspanziju s čim se slaže i Hurem. "Nogometni savez BiH je napravio veliki iskorak. Prvi stepen je napravljen. Da bismo više napredovali klubovi trebaju više ulagati, a više nije problem naći igračice jer je ženski fudbal u BiH postao toliko popularan i razvijen".

Do kraja prvog dijela Premijer lige za žene ostala su dva kola, nakon čega slijedi duža pauza. U drugom dijelu sezone klubovi će odigrati još četiri kola, a onda će se liga podijeliti na četiri kluba koja se bore za titulu i četiri kluba koja se bore za opstanak.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

"Po pravilu mi i nemamo pauzu. Naravno da ćemo dopustiti da igračice posjete svoje kuće pošto nisu sve iz Sarajeva. Međutim, ako želimo iskorak u Evropi moramo ranije početi raditi u odnosu na ostale i ranije se spremati za Ligu prvaka.

Moje igračice, nažalost, nemaju odmor kao i druge, ali one su navikle na to i imaju profesionalan odnos prema fudbalu. One vole raditi i postizati najbolje rezultate, jer jesu najbolje", za kraj je kazala Hurem.