Predložio sastanak
0

Gojer se izvinio FK Borac zbog ispada "fašista i rasista"

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva Fudbalskog kluba Željezničar i portparol Kluba Gradimir Gojer, uputio je javno izvinjenje vodstvu, nogometašima i navijačima fudbalskog kluba "Borac" iz Banje Luke zbog događaja koji se desio na utakmici FK Željezničar - FK Borac.

Događaj koji se desio u jednom trenutku utakmice FK Željezničar-FK Borac ljudski me porazio do te mjere da moram na ovaj način uputiti izvinjenje vodstvu nogometašima i navijačima fudbalskog kluba "Borac" iz Banje Luke. Skupina navijača koje ne mogu drugačije okarakterizirati nego kao fašiste i rasiste, koji istinski nisu navijači FK Željezničar počeli su ničim izazvani skandirati fašistički slogan: "...Ubij Srbina". Ta grupa huligana instruirana zasigurno od neprijatelja države BiH osramotila je FK Željezničar, naše vjerne navijače i pokazala atmosferu na Grbavici u potpuno iskrivljenom svjetlu, u svjetlu u kojem nikada popularni Manijaci ne bi sebi dozvolili, naveo je Gradimir Gojer u saopćenju za javnost.

Za ovaj grubi incident i političku provokaciju neprijatelja države BiH Gojer se javno u svoje ime i ime FK Željezničar izvinio svim Banjalučanima i svim građanima srpske nacionalnosti u državi BiH.

Javno se ograđujem od ovakvih gestova na Fudbalskom stadionu Grbavica, a našim sportskim prijateljima iz FK Borac upućujem srdačne pozdrave i predlažem, da u narednom periodu budemo organizatori jednog skupa u Banjoj Luci i Sarajevu, na kojem ćemo na zajedničkom druženju dogovoriti dalje oblike saradnje naša dva kluba, te razgovarati o uklanjanju svakog mogućeg oblika nacionalističkog djelovanja na našim stadionima, poručio je Gojer.

Gojer je pozvao organe gonjenja, a posebno MUP Kantona Sarajevo da žurno identificira one koji su se infiltrirali među navijače FK Željezničar na južnoj tribini, te da ih predaju sudskim organima radi procesuiranja.

Gojer je osudio i nesportski gest fudbalera Jamaka, a od struktura Kluba zahtjevat će da "drakonski kazni bokserski nastup i povrjeđivanje sportskog protivnika".