Nogomet otporan na recesiju
0

Godišnji prihod Real Madrida 400 miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Već petu godinu zaredom Real Madrid je vodeći na Deloitteovoj Listi nogometnih klubova s najvećim prihodom te, pored toga, prvi klub u historiji koji je u jednoj finansijskoj godini ostvario prihod od 400 miliona eura.

Barcelona je na ovogodišnjoj listi zauzela drugo mjesto, “izguravši” s te pozicije Manchester United. Engleski prvak sada je treći na Deloitteovoj listi 20 najvećih nogometnih klubova, temeljenoj na prihodima u sezoni 2008./2009., kojom se utvrđuju finansijske performanse klubova.

Ukupni prihodi 20 vodećih nogometnih klubova u sezoni 2008/09 su nastavili rasti, te sada premašuju 3,9 milijarde eura. Vodeći klubovi na tabeli pokazali su se relativno otpornim na recesiju. Iako se rast prihoda Top 20 klubova usporio u usporedbi s prethodnim sezonama, većina klubova ipak je u prošloj sezoni zabilježila porast prihoda.

"Povećanje prihoda Real Madrida ostvareno je uprkos razočaravajućoj sezoni, kako na lokalnom nivou, tako i u čitavoj Evropi. Realu su najveće povećanje prihoda donijela prava na TV prenos, koja sada vrijede 161 milion eura, što premašuje ukupni prihod klubova od 11. do 20. mjesta na tabeli", komentira Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

Izvanredni uspjeh Barcelone, koja je osvojila nacionalni kup i prvenstvo te Ligu prvaka, doprinio je povećanju prihoda tog kluba za 57 miliona eura u odnosu na prošlu sezonu. Ovo je povećanje dovelo i do toga da Listu nogometnih klubova s najvećim prihodom predvode dva španska kluba. Manchester United je pao na treće mjesto budući da je, kao i ostali engleski klubovi, bio pogođen padom vrijednosti funte u odnosu na euro.

Arsenal je ponovo među pet vodećih klubova na listi, gdje je zahvaljujući porastu prihoda od sedam posto preuzeo mjesto od svog londonskog rivala Chelsea. Pored spomenutih, na Deloitteovoj se listi nalazi još pet engleskih klubova: Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester City i Newcastle United. Svi klubovi s ovogodišnje Top 20 tabele dolaze iz Lige petice, pri čemu je Njemačka zastupljena s pet klubova, Italija s četiri, a Francuska i Španjolska s po dva kluba. Između 10. i 11. kluba na tabeli razlika u prihodima iznosi oko 50 miliona eura. No, neki klubovi izvan Top 10 liste mogli bi smanjiti taj jaz kvalificiranjem za Ligu prvaka i povećanjem prihoda putem izgradnje novih stadiona.

"Real Madrid i Barcelona osjetno su odmakli u prihodima u odnosu na svoje evropske konkurente i mogli bi u doglednoj budućnosti osigurati stalne vodeće pozicije na Listi nogometnih klubova s najvećim prihodom, posebno ako funta ne ojača u odnosu na euro. Međutim, novi ugovori za prava prijenosa koje su sklopili klubovi Premier lige mogli bi poboljšati prihode engleskih klubova u sezoni 2010/11.", kaže Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju. Može se prepotstaviti da su vodeći nogometni klubovi spremni uspješno se i dalje nositi s pogoršanim ekonomskim uvjetima. Njihova velika i lojalna navijačka baza, sposobnost privlačenja televizijskih gledatelja te dobri odnosi s korporativnim partnerima mogli bi dodatno potaknuti porast prihoda. Tu pretpostavku potkrepljuju i rezultati za sezonu 2008/09, iako će se pravi uvid utjecaja krize na finansijske rezultate znati tek krajem tekuće sezone.