Times
0

12 najvećih klubova duguje 3,9 milijardi eura

Totalsport
Najboljim engleskim klubovima prijeti izbacivanje iz evropskih takmičenja, izjavio je za Sunday Times neimenovani izvor Evropske nogometne federacije (UEFA).

UEFA na zahtjev svog predsjednika Michela Platinija radi ubrzano na donošenju statuta o Finansijskom fair playu. Iako je taj projekat još uvijek daleko od ozakonjivanja u UEFA-inu Izvršnom odboru, bude li jednog dana ipak usvojen, mogao vi većinu najboljih engleskih klubova eliminirati iz Lige prvaka i Evropske lige.

Njegov će osnovni uslov biti pozitivno finansijsko poslovanje, odnosno obaveza klubova da ne smiju trošiti više od onoga što privređuju. Kriterij nema direktne veze s količinom duga: uslov neće biti nepostojanje duga ili blokiranje kredita, već dokaz da klub svoje dospjele obaveze uredno servisira unutar godišnjeg razdoblja.

"To znači da bi Chelsea i Manchester City dobili zabranu nastupanja u UEFA-inim takmičenjima uprkos činjenici što njihovi vlasnici imaju običaj na kraju godine vlastitim sredstvima, s računa drugih kompanija koje imaju u portfelju, anulirati milionski minus, što su ove godine napravili i Abramovič i Mansour bin Zayed al-Nahyan. Manchester United i Liverpool također ne bi zadovoljili kriterije jer je njihov manjak na računu izravna posljedica duga nagomilanog pri preuzimanju kluba od njihovih stranih vlasnika", izjavio je Timesu anonimni izvor izdvojivši i dva svijetla primjera: "S druge strane, Arsenal bi zadovoljio kriterije jer zarađuje više no što troši, uključujući i servisiranje redovitih rata kredita. Isto se odnosi i na Tottenham."

Kad je u pitanju kontinent, Timesov izvor navodi da bi evropski nastupi također bili uskraćeni Real Madridu i Interu iz Milana.

Prijedlog statuta trebala bi donijeti jedanaestočlana komisija sastavljena od pravnih stručnjaka, u kojoj sjedi i bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a isti bi se trebao početi primjenjivati od sezone 2013/2014.

U UEFA-i su svjesni da ne smiju ići arogantno jer bi bez najboljih klubova pod svojim krovom riskirali organizaciju paralelnih takmičenja. Također, spremni su saslušati i prijedloge klubova kojih se pravilo tiče.

UEFA ne želi, piše Times, da odjednom svi klubovi počnu poslovati bez investicija i bez zaduženja, ali zato insistira na tome da se trenutni haos mora obuzdati.

Najveći evropski nogometni dužnici (u milionima funti):

727 Manchester United 609 Real Madrid (u klubu tvrde da je dug 296 miliona funti) 436 Barcelona 386 Inter 297,7 Arsenal 240 Liverpool 147 Juventus

136 Roma 96 Bayern München 0 Chelsea (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 340 miliona, objavljeno u decembru 2009) 0 Manchester City (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 305 miliona, objavljeno u januaru 2010)

Napomena: Brojke za engleske klubove uzete su iz službenih klupskih poreznih prijava, dok se za neengleske temelje na nedavnom istraživanju Jose Marije Gaya, finansijskog eksperta i profesora na Univerzitetu u Barceloni