U odbrani Özila
232

Gündogan: Zar nije rasizam kada nas njemački političari zovu kozoj*****?

Klix.ba
Ilkay Gündogan (Foto: EPA-EFE)
Ilkay Gündogan (Foto: EPA-EFE)
Veznjak Manchester Cityja Ilkay Gündogan stao je u odbranu bivšeg saigrača Mesuta Özila i ponudio svoju verziju priče koja je potresala Njemačku prošlih mjeseci.

"Da li je ta afera bila rasistička prema nama? Evo, recite vi meni. Nije li rasizam kada njemački političar napiše na Facebooku: 'Njemačka nogometna reprezentacija: 25 Nijemaca i dvojica kozoj****a?' To je nešto što morate nazvati rasizmom. Međutim, ne znači da su svi Nijemci rasisti, naprotiv. Odrastao sam u Njemačkoj i nisam se susretao s tim. Ipak, sada su mnogi rasistički reagovali na tu fotografiju. Na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine svi su govorili da smo porodica, 23 najbolja prijatelja, a sada je suprotna priča. Mesutov odlazak je gorkog okusa. Učinio je mnogo za njemački nogomet i sigurno da je ekipa mnogo izgubila. On je za mene napravio puno toga i jedan je od razloga što sam izabrao igrati za Njemačku", rekao je Gündogan u intervjuu za Funke.

Podsjetimo, njemačka javnost se digla na noge nakon što su se prije nekoliko mjeseci njemački nogometni reprezentativci Özil i Gündogan fotografisali s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ubrzo je uslijedilo razočaravajuće Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a potom se Özil oprostio od reprezentacije istaknuvši kako ga Njemački nogometni savez nije zaštitio od rasističkih uvreda.