Bivši reprezentativac
130

Glavaš: Selektor je trebao biti već izabran, možemo se boriti za drugo mjesto

FENA
Glavaš smatra da selektor ne treba biti stranac (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Glavaš smatra da selektor ne treba biti stranac (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Bivši nogometni reprezentativac Vlatko Glavaš smatra da se reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine realno može boriti za drugo mjesto i plasman u baraž.

Glavaš u izjavi za Fenu ističe da je Francuska veliki favorit kvalifikacione grupe i da će ta selekcija gotovo sigurno osvojiti prvo mjesto i direktan plasman na smotru najboljih ekipa svijeta, dok BiH očekuje borba za drugo mjesto sa selekcijama Finske i Ukrajine.

"Znamo da je Francuska favorit za prvo mjesto i to će sigurno tako da bude. Mi ćemo se ponovo boriti za baraž, a ni to neće biti lako jer su protivnici dobre reprezentacije Ukrajine i Finske. Kada sagledamo te protivnike, mi smo tu bolja reprezentacija po svim parametrima, ali mnoge stvari trebamo posložiti u Nogometnom savezu, stručnom štabu i igračkom kadru da bi se protiv tih selekcija ostvario uspjeh", izjavio je Glavaš.

Podsjetio je na neuspjeh u baražu za Evropsko prvenstvo protiv Sjeverne irske, te istaknuo da se mnogo toga treba promijeniti u reprezentaciji da bi se počeli nizati uspjesi.

"Znamo šta nam se desilo protiv Sjeverne Irske i taj nas poraz dan-danas boli. U nadolazećim kvalifikacijama morat ćemo se uozbiljiti i maksimalno odigrati svaku utakmicu. Jedino kada ne potcijenimo ili ne precijenimo protivnika imamo šanse za dobar rezultat. Ako već sada budemo mislili da nam je drugo mjesto zagarantovano, bit će veoma teško", rekao je.

Smatra da je nakon odlaska Dušana Bajevića sa selektorske pozicije na klupi BiH potrebno što hitnije pronaći novog selektora, te da na tu poziciju treba dovesti čovjeka iz BiH, a ne stranca.

"Selektor je trebao biti već izabran. Nama se uvijek ovakve stvari dešavaju, da pred kvalifikacije biramo novog selektora. Moramo dovesti čovjeka koji će na klupi ostati cijeli cikus, bez obzira na razultate. Potrebna je strategija za seniorsku, ali i mladu reprezentaciju. Treba doći čovjek koji poznaje igrače, ljude u savezu i prilike u bh. nogometu", objasnio je Glavaš.

Vjeruje da se u reprezentaciji BiH neupitno dešava smjena generacija, te da će se čelnici bh. nogometa morati okrenuti više domaćoj ligi i mladoj reprezentaciji jer je sve manji izbor igrača koji dolaze iz dijaspore i žele nastupati za BiH.

Dodao je da je uvjeren da će se u reprezentaciji BiH i Nogometnom savezu BiH sve na vrijeme posložiti i da će BiH preko baraža uspjeti izboriti plasman na SP u Kataru.