U jeku agresije
1

Gestikulirali prstima: Šta znači slavlje palestinskih nogometaša nakon najvećeg uspjeha ikada

H. H.
Slavlje nogometaša Palestine nakon pobjede (Foto: Twitter)
Slavlje nogometaša Palestine nakon pobjede (Foto: Twitter)
Nogometna reprezentacija Palestine ostvarila je najveći uspjeh u historiji plasiravši se u nokaut-fazu Azijskog kupa, a nakon utakmice simoblično su gestikulirali dižući u zrak dva prsta u obliku slova "V".

Pobjeda je bila simbol. Proslavljajući golove, palestinski nogometaši su prišli tribinama, prekrižili ruke na zglobovima i prstima napravili slovo "V".

"Znak 'V' je postao poznat još od doba Winston Churchilla, ali naš predsjednik Yasser Arafat ga je često koristio u intervjuima. 'V' se odnosi na 'pobjedu'. Zato ga ljudi koriste kao znak pobjede i slobode Palestinaca", objašnjava Ahmad Raed, palestinski državljanin iz Beit Sahura, grada istočno od grada Betlehema.

"To znači slobodu. To radimo i u ženskom nogometnom timu", kaže za AS Bisan Abuaita, jedan od nogometaša tog tima, dodavši:

"Ali, to također znači solidarnost."

Proslava palestinskih igrača predstavlja slobodu njihovog naroda i solidarnost drugih s njihovim ciljem. Arafat ga je, kako su objasnili, učinio modernim.

Palestinci su u jeku izraelskog granatiranja došli na tek treće azijsko takmičenje u svojoj historiji. U prva dva nisu uspjeli proći grupnu fazu (2015. i 2019.), a sada su otišli korak dalje.

Posebno impresivno djeluje jer se ova reprezentacija nije mogla ni pripremati u svojoj zemlji nakon što je izraelsko granatiranje odnijelo živote više od 60 nogometaša, ali i uništilo 15 nogometnih terena.

U osmini finala Azijskog kupa trebali bi igrati protiv Australije, ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi.